Как протича дресурата на най-верните помощници в планината през зимата

Кучетата са основни действащи лица в планинските спасителни акции. Лабрадорите, ретривърите и немските овчарки са обичайните представители на четириногите, които помагат в търсенето на изпаднали в беда в планината хора.

„Дресурата на кучетата започва още при момента на взимането им от развъдника”, разказа за Дарик треньорът на планински спасителни кучета Симеон Табаков. „По време на акция кучето трябва да върви пред цялата група на дистанция от минимум 10-20 метра. Обонянието е най-силният им жокер”, добави още той.

През 2020г. в планините са проведени над 1000 спасителни акции. „Основните причини са две и те са тривиални – подценяване на планината и надценяване на собствените възможности, обикновено това са причините да се стигне до неприятности”, заяви директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Той посъветва хората да пестят батериите на телефоните си, когато са в планината, защото това е най-лесният начин да се повика помощ при нужда. Има възможност и за сигнализиране на принципа на СМС чрез мобилно приложение.

Чуйте още в прикачения звуков файл:

Снимки: Дарик

Вашият коментар