Как прекарваме живота си: Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише:

„Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време така, както ценим банковата си сметка – защото как прекарваме минутите, часовете и дните си, всъщност е как прекарваме живота си.

А ако едно общество е истински прогресивно – казва още тя – на първо място, няма да изисква от хората да се преработват до пълно изтощение и няма да приема допускането, че свободното време, времето за почивка и за семейството са само за богатите.“

Все повече изследвания от най-различни страни по света показват, че съкращаването на седмичните работни часове води не само до по-висока или същата производителност, но и до по-ниски нива на стрес и по-малка възможност от т.нар. „прегаряне“. Редица държави – сред тях Исландия, Шотландия, Нова Зеландия – преминават към четиридневна работна седмица. Финландия експериментира с универсален базов доход.

Доскоро живеехме в култура, която фетишизираше преработването, юпитата се хвалеха с проработените си часове, политически лидери ни уверяваха, че спят по 4 или 5 часа на денонощие.

Пандемията и настъпването на изкуствения интелект, който заменя човека във все повече дейности, пренареждат правилата.

Само че битката за свободно време не е лесна. Тя предполага веднъж да го отвоюваме и после да не го инвестираме обратно в продуктивна дейност или в консуматорство. Днес свободното време е силно комерсиализирано, затова има разлика между свободно време и отдих – казва д-р Стоян Ставру.

Чуйте разговора, в който става въпрос и за професионализирането на свободното време, и за подривната същност на времето, в което не просто не работим, но и не потребяваме, а сме свободни да останем със себе си или с близките си.

Дали ще успеем да слезем от въртележката на постоянния растеж и консумация, и ще стигнем ли до ценността отвъд цената? Чуйте разговора:

Вашият коментар