Как да си простим, когато претърпим неуспех

Защо често имаме свръхвисоки очаквания към себе си и как може емоционалната интелигентност да ни помогне, за да направим по-добра оценка на дадена ситуация?

Как да разграничим собствените си очаквания, от тези наложени от близките или обществото? Защо се самообвиняваме и самонаказваме когато не постигнем целите си?

Как да разграничим неуспешния опит от провала и как да си простим, когато претърпим неуспех? На тези и още въпроси отговаря пред БНР психологът Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност:

“Има разлика между това да не успеем да се справим с нещо и да се провалим. Да имаме мечти, цели и очаквания е много хубаво, движещо и мотивиращо. Емоционалната интелигентност ни помага да се вслушваме в себе си и да се разбираме. Да чуваме своето тяло, своите чувства, своите емоции и те да са свързани с нашето развитие и щастие, а не с очакванията на обществото или на конкретни личности в живота ни“, разказва Тодорова.

Според нея неуспешният опит може да означава провал и да се преживява като такъв. Но ако сме се провалили в едно отношение, не значи че сме провалени като личности. Често приемаме здравословните проблеми, развода или проблемите в работата като провал и това е много болезнено.

“В работата си срещам хора, които години наред се стремят към чужди цели и мечти. Причината за това може да е желанието да чуем едно „браво“, което ни е липсвало в детството от родителите или пък авторитетите в живота ни”.

Когато говорим за партньорство и човекът до нас има усещане за провал, на първо място е ценно да разберем как се чувства и да сме до него. Трудно е да бъдеш уязвим и да допуснеш друг до теб в този момент. Трудно е и да стоим до уязвим човек, без да се опитваме да “оправим нещата”. Но понякога най-ценно за човек е просто някой да е до него, да го разбере и приеме, допълва Камелия Тодорова.

Как да си простим, като сме се провалили?

“Като си признаем, че нещо боли и после потърсим причината за болката. Да помислим, отговорни ли сме изобщо за неуспеха и ако да – с какво. Трябва да се опознаем – ако сме работили със себе си, ще приемаме проблема по различен начин. И ще се опитваме по-смело да бъдем автентични.“

Вашият коментар