Какво да правим, ако срещнем мечка – съвети от експертите

Как да реагираме, ако ни срещне мечка? На теория по този въпрос може да кажем много неща, но дали ще се случат на практика, зависи от ситуацията.

Ето какво съветват да правим експертите, ако срещнем мечка:

Запазете самообладание.
Не бягайте, защото това активира хищническия инстинкт при всяко животно.
Отстъпете плавно назад.
Раницата – на земята. Поставете я пред себе си, за да разсеете животното.
Не показвайте страх.
В случай на нападение – това, което специалистите горещо препоръчват, е човек да легне по корем и да закрие врата си, тъй като животното обикновено напада меките части на тялото или се опитва да счупи врата на човек.

За да се предпазят от нападение от мечка, хората в гората трябва да са шумни, за да бъдат чути от животните. Експертите напомнят, че няма диво животно, което да не е с добре развит слух – мечката не вижда добре, но за сметка на това чува отлично.

Проблемът е, че в гората условията са непредсказуеми. Така че, ако се движим тихо в гората, шансът да срещнем мечка е много по-голям.

Ако човек е сам, трябва да чупи клечки, да пее, да ръкопляска. Ако е в група – трябва да бъдат шумни. Не е препоръчително да се ползват пиратки, защото това предполага активиране на инстинкти в животните.

Няколко са причините мечките да се приближават близо до хората:

Майките с малки мечета се приближават към населените места в опит да спасят малките от мъжките, тъй като те имат навик да ги убиват по време на размножителния период;
В момента масово хората берат гъби, скоро ще започнат да берат и горски плодове, което също смущава животните.
Основно причините за нападение от страна на мечките са:

Опит за защита на малките мечета;
В случай, че е ранена или възрастна и се чувства уязвима;
Ако е усетила страх заради присъствието на много хора наоколо.
Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистеми и изследвания към БАН и част от екипа на „Мечешки истории“ напомня, че днешното нападение на мечката към жена край Белица е първото за тази година. Предишното е било през 2019 г., а 5 – 6 години по-рано е имало и друго. /бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *