Казанлък отвъд розите и тракийските гробници


източник: bnr.bg

Навръх Петдесетница и Св. Наум, Радио София и Радио Стара Загора в съвместна продукция ни пренасят в Казанлък.

Царица ли е още розата в Казанлък, мястото с гробниците на тракийските царе? Изнесеното студио на Радио София в един от любимите подбалкански градове дава отговор не само на този изначален въпрос, изникващ в съзнанието на всеки.

Началото е с Момчил Маринов, който говори за отминалия Празник на розата, и за мястото на музеите като портал между миналото и бъдещето. Ритуали и фестивални шествия. Целогодишна туристическа дестинация.. „Празникът е спонтанен жест на благодарност.“

За каталога „Багри и нишки“ – едно от събитията, с които Историческият музей „Искра“ в Казанлък отбелязва 120 години от създаването си, колегата от Радио Стара Загора Иван Спасов ни среща с главния уредник на отдел „Етнография“ в музея, Венелина Илиева. На страниците на „Багри и нишки“ могат да се видят образци от шевици, събирани от Чудомир и Иван Енчев-Видю“

„Интересното е, че част от тези шевици съвпадат като мотиви с намерени в праисторически съдове магически фигури“ – разказва г-жа Илиева и обобщава: „обръщайки поглед назад във времето, откриваме една поредица от символи, която тръгва от началото на човечеството и стига до наши дни, шевици откриваме днес от облеклото ни, до опаковките на някои хранителни продукти“:

Исторически музей „Искра“ успешно приключи дейността си по проект, свързан с дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии.

Продължението е с експозицията „Долината в обектива“, само от казанлъшки автори, но преди всичко с историята на музея на фотографията с неговия директор, Стефан Папукчиев:

„Най-интересните експонати са дървена сгъваема мехова камера от 1880 с магнезиева светкавица към нея, дарена от казанлъшко семейство, което живее в Южна Франция, фотоапаратите на Вапцаров и на Теню Пиндарев, камерата на самия Дебри, обективът за първия ПТС в България.

Включва се и г-жа Димитрина Дончева – кмет на с. Енина: „Енина расте и хубавее. Много млади жители, детски смях и игри. Засадиха се нови розови, лавандулови и черешови градини. Намислили сме празник на Енинската сърма – малка и без месо“:

Следват ученик от ПГ“Иван Хаджиенов“ (Иван Иванов, специалност „Мехатроника“) и нейният директор Мариана Демирева: „Гимназията е открита с дарение от 1 милион лв от 1925. В последните две години почти удвоихме учениците с две нови специалности.“ „Изучаваме различните електронни машини, ходим във фирмите и практикуваме“ (Иван). „В новата учебна година учениците ни ще бъдат разпределени в осем фирми. Работим по много програми по „Еразъм+.“ (М. Демирева). „Много ми харесва фирмата, където работя и мисля да продължа там“ (Иван):

Казанлък е пионер за България в дуалното обучение. За него разказва и инж.Владо Спасов от „М+С Хидравлик“. „Имаме обучени 8 наставника, около 30 ученика завършват „Машини с цифрово-програмно управление“, от тях осем продължават работа при нас. Бизнесът участва и при установяване на учебните програми – ако не се погрижи да си създава кадри, тяхната липса за него е най-осезаема. Всеки един от младите обучени хора има шанс“:

В града завърши и първият випуск от Технически колеж към ТУ – София, още по темата с проф.Ивайло Ганев, директор на Колежа:

„Това е последното създадено звено на ТУ – София. За да имаме успех, трябва и двете страни на дуалното обучение да са активни. Имаме много силна подкрепа от бизнеса. Подготвяме кадри изключително за конкретни предприятия. Много бързо нашите студенти влизат в практиката. Голяма част от таксите им се поемат от фирмите, в зависимост от успеха им. Всички са със силна мотивация. Тук има наплив към машиностроенето. Ако дойде в София, студентът се откъсва от родната среда, тук е различно. В града реално няма безработица.“

Театърът в Казанлък е с история от 160 години, но директорът му Димитър Кабаков го представя и като най-младия професионален театър, носещ името на Любомир Кабакчиев. В Казанлък е представена първата професионална оперета. Самодейците към 1989 са били около 2000. „На Първи септември ще представим премиерно във Военна академия в София новата си постановка върху Орфей и Евридика. Това е танцово-движенчески театър, с малко текст.“

Благотворителен фестивал Open Buzludzha Fest за набиране на средства за опазване на мозайките по външния кръг на Паметника Бузлуджа организират Фондация „Проект Бузлуджа“, Bar Dak, Малин Миланов – Монти, с подкрепата на Община Казанлък, партньори и доброволци. С подробностите Здравко Георгиев, който разговаря с Дора Иванова, председател на фондация „Проект Бузлуджа“:

Уикеда, Стефан Вълдобрев, Иван Шопов и много други любими изпълнители ще са на поляната пред х.Бузлуджа. Първите 1000 билета са на преференциална цена. За изграждането на външния навес са необходими 64000 лв. Комунистическият символ е едно от притегателните места за т.н. „дарк туризъм“, които, колкото и да е парадоксално, понякога са повече от интересуващите се от „Долината на Тракийските царе“

Финалът е спортен – президентът на ФК „Розова долина“ Георги Мермеклиев за Купата на Аматьорската футболна лига, която за първи път е в Казанлък:

„Ние сме единственият аматьорски юношески отбор, който е класиран в А група. Щастието за един аматьорски футбол е да има 160 играча. Имаме много състезатели деца, това връща съгражданите ни на стадиона. Времето на стадиона е безценно. При мъжете ще се готвим да атакуваме Купата на България. Постоянството е цената на успеха ни.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *