Кабинет или избори?

Снимка: „Булфото“

Слави Трифонов представи проектокабинета на „Има такъв народ“ с проектопремиер Николай Василев. Това породи много и различни политически реакции.

„Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново. Това каза пред БНР Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри, вън!“.

„Слави Трифонов направи две важни съобщения – няма да прави коалиция и ще поеме отговорността. Това е много смела постъпка, защото когато направиш приоритетите и избереш хората, които да ги изпълнят, носиш цялата отговорност“. Това заяви Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

„Има няколко варианта да погледнем към ситуацията. Единият е Слави Трифонов да работи вече за следващите избори, а другият – по-конспиративен – че вече има договорки с някого“, каза PR специалистът Нидал Алгафари в интервю за БНР.

Бившият премиер Бойко Борисов обяви, че телевизионният водещ не иска да има правителство, а „ще си измие ръцете с тези хора“. От думите на лидера на ГЕРБ се разбра, че партията му по-скоро няма да подкрепи този проектокабинет на „Има такъв народ“.

„Няма да подкрепим правителство, което не разговаря с нас. Това не е нормално, седим на 2 метра един от друг в парламента. Няма официални преговори, коалиционни, прозрачни, на които да се договаря програма и участие в правителство пред очите на всички“. Това каза пред БНР Георги Кадиев от „Нормална държава“, която се яви на изборите във формата „БСП – Коалиция за България“. БСП от 14 ч. този следобед свиква пресконференция, на която ще обяви позицията си.

„Проектокабинетът на Слави Трифонов би бил чудесно служебно правителство в мирни времена… Ходът му е рязък, никога не е правен, но няма дълбочина – липсата на разпознаваеми фигури от неговите съюзници в този кабинет го прави дързък, но без дълбочина „. Коментарът направи в интервю пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов.

„Правителства на малцинствата има, но за да се осъществят, обикновено са необходими две неща. От една страна е необходима ясна парламентарна подкрепа отвъд партията, която иска да управлява като малцинство. Второто е да има конкретна програма, около която да могат да се обединят различни парламентарни групи. Моето опасение е, че ги няма и двете“, коментира за Радио Шумен политологът доц. Даниел Смилов. „Не всички политически партии са реагирали. Така че трябва да изчакаме да го направят официално. Не можем да изключим хипотезата за нови предсрочни парламентарни избори“, добави доц. Смилов.

Още за обявения от Слави Трифонов проектокабинет и реакциите към него, чуйте от разговора по БНР с доц. Даниел Смилов от Центъра за либерални изследвания, преподавател в Софийския университет и гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *