Йога или за положителната страна от пандемията


източник: bnr.bg

Кога да допуснете йога в живота си и къде е най-лесно да я откриете?

Oснована през 1981 г., Фондация “Изкуството да живееш“ е образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която провежда програми в 155 страни на 6 континента.

Фондацията провежда образователни програми за самоусъвършенстване, които предлагат техники за освобождаване от стрес, подобряване на здравето, концентрацията и паметта, повишаване на съзнанието и постигане на хармонични отношения между хората.

Eвропейският парламент в Брюксел проведе уникален дискусионен форум на тема йога с глобалния хуманитарен лидер Шри Шри Рави Шанкар, на който и официално беше обявена и датата на Международния ден на йогата – 21 юни.

Темата коментира в “Нашият ден“ Константин Драгов, първият български инструктор по йогийско дишане на Фондация “Изкуството да живееш“:

“В миналото йога изобщо не беше толкова популярна. Преди повече от 15 години, когато се върнах от Америка, където се запознах с “Изкуството да живееш“, започнах да практикувам дихателни упражнения и медитация.

Бях много вдъхновен, когато се върнах в България. Тези знания и техники да бъдат на разположение на хората у нас.

В началото беше малко непознато, но с годините виждате буквално на толкова много места в София има йога центрове. В момента се прави повече онлайн.

Интересът към йога става все по-голям и то защото необходимостта от нея става по-голяма за нашето психично здраве.

През последната година и половина огромен брой хора се обърнаха към йога и медитация. Нашите курсове имаме толкова много участници, въпреки че ги правим онлайн, преживяването им е едно и също. Това, което забелязвам, е голям ръст на паник атаките. Хората имат несигурност и страхове заради цялата атмосфера, която е около нас. Това ги кара да се насочват навътре и това е положителната страна от пандемията.

Когато човек започне малко да се грижи за себе си, започва повече да цени живота си, да се наслаждава на взаимоотношенията с близките си, на малките неща в живота и точно това е смисълът на йога – да бъдем щастливи, да живеем живота си пълноценно и да бъдем добри хора, да помагаме на хората около нас. И това се случва все повече и повече.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *