Истинско лято в следващите дни


източник: darikradio.bg

25 юни ще бъде един от най-горещите дни през това лято, Синоптичната комисия е категорична по този въпрос, преглеждайки метеорологичните модели. Прогнозите за жеги се сбъднаха напълно и последните три дни са горещи и вероятно ще бъдат едни от най-горещите през цялото лято.

В петък се очакват температури до 38, 39 градуса на места в низините на страната, това са високи температури.

Докога ще продължат жегите и ще вали ли отново – това са въпросите на вниманието на Синоптичната комисия днес.

Още тази вечер и утре от северозапад ще нахлуе малко по-хладен въздух, така че истинки горещия период, с много високи температури, приключва днес, а в събота и неделя ни чака топло лятно време, но вече без толкова високи температурни показания.

Вероятността за валежи ще се увеличи особено в събота, като се очаква да се образува купесто-дъждовна облачност и на повечко места да има гръмотевични бури и дори градушки. Да се надяваме,че природата няма да си направи експеримент като в Южна Чехия, където в четвъртък торнадо нанасе сериозни разрушения, рани и уби хора. Тези явления са редки, но много опасни, не са изключени по принцип и над нашата страна.

В неделя времето ще е с нормални летни температури, като все още в южните планински райони ще остане вероятността за превалявания с гръмотевици, но на по-малко места.

От понеделник нататък ни чакат три – четири дни с типично лятно време, нормални летни температури – до 32, 23 градуса, вероятността за валеж е малка.

В сряда и четвъртък, следващата седмица, се очаква отново да ни налегне лятна жега с температури до 37, 38 градуса, като след това, според моделите, ще настъпи по-сериозно захлаждане.

Вероятно това ще се случи в петък или събота /3-ти 4-ти юли/, тоест в края на другата седмица, когато от северозапад ще нахлуе хладен въздух, ще има условия за мощни гръмотевични бури, градушки, а температурите ще се понижат с повече от 10 градуса.

Все пак има доста време до трети – четвърти юли, но за момента нещата изглеждат по този начин.

Лятото навлезе бързо и мощно над Балканите, вихри се и над цяла Източна Европа, над Европейска Русия, където днес и утре ще се измерят рекордно високи температури, вероятно ще бъдат поставени и температурни рекорди.

Преносът на по-топъл, дори горещ въздух от района на Северна Африка е причина за тази гореща вълна в края на юни. Даже във вторник и сряда – 22 и 23 юни имахме мощен пренос на прах от Сахара. Във вторник небето над страната бе мръсно сиво, именно заради този прах и частици носени на хиляди километри на север от въздушните маси.

След 5-ти юли, вероятно ще навлезем в период с повече валежи и гръмотевична дейност, но това е тенденция, която може и да не се осъществи.

В тази горещи дни, температурите над страната са с няколко градуса над обичайните за този период на годината, и с очакваните нови високи температури в средата на следващата седмица ще имаме един доста горещ завършек на юни. Започна хладно и дъждовно, ще завъши горещо и сухо.

Синоптичната комисия, вярна на традицията, обърна внимание на интересни международни теми – срещата на Европейския съвет и цените на петрола. Според комисията – решението на Съвета да не се организира среща между Меркел, Макрон и Путин е правилно, заради продължаващата анексия на Крим, непризната от международната общност.

Цените на петрола са високи – около 75 долара за барел, но на първи юли вероятно ще има решение на ОПЕК + за увеличаване на добивите с около 500 хил. барела дневно от първи август и нарастване на добивите с това количество през следващите месеци. Да видим дали това ще се случи, и дали това ще повлияе на цените.

Наистина цените на енергоносителите се повишиха значително – и на петрола, и на природния газ, а това директно ни удря по джоба и увеличава месечната инфлация до темпове невиждани в последните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *