Искат да бъдат поставени дефибрилатори на обществени места


източник: bnr.bg

Българският червен кръст, неправителствени организации и лекари от Бургас смятат, че е добре на обществени места в града да бъдат поставени автоматични дефибрилатори. Така ще може да се реагира бързо в случай на внезапни сърдечни проблеми. За целта обаче е необходима по-широка кампания за обучение на населението.

Автоматични дефибрилатори могат да се поставят на обществени места като автогари, жп гари, летища, МОЛ-ове и тази нужда ще нарасне с връщането ни към нормалния ритъм на живот. Мнението е на директора на Центъра за спешна медицинска помощ в Бургас д-р Асен Кърджиев, но със задължителното условие преди това населението да бъде обучено.

„Това може да се включи в курсовете за шофьори и в различните доброволни формирования, които БЧК имат, в МОЛ-овете магазинерите, които продават, персонала по летищата и т. н.“

За поставяне на автоматични дефибрилатори на обществени места се обявиха и от БЧК. Директорът на червенокръстката организация в Бургас Виолета Радева пояснява:

„Винаги, където има струпване на повече хора е желателно да има повече възможности да се спасява човешки живот. Първата долекарска помощ е водеща дейност не само за БЧК, но въобще за международното движение“

Обучения по първа долекарска помощ в момента се правят по трудови колективи във фирми и институции. За момента в учебната програма не е залегнала работа на водните спасители с дефибрилатори, но се работи по промяна на нормативната база.

От неправителствения сектор също поискаха поставяне на автоматични външни дефибрилатори на обществени места, включително в училища и детски градини. Шансът да се спаси човешки живот в случай на сърдечен арест е в бързата реакция, казва Марияна Манушева, председател на фондация „Първите три минути“, от където дойде инициативата.

„Всичко това се прави, защото статистиката недвусмислено показва, че внезапния сърдечен арест е една от най-честите причини за смърт в цивилизования свят, включително и при хора, които привидно имат добро здравословно състояние. За съжаление, когато възникне сърдечен арест много рядко тези хора оцеляват до пристигане на линейка, защото мозъкът може да издържи без кислород до 3 минути, след това започват да настъпват увреждания“

В момента на места корпоративният сектор монтира дефибрилатори в свои офиси. В отделни училища в София също разполагат с медицинските апарати. Там предстои да стартира и програма за поставяне на дефибрилатори на публични места. В Пловдив в края на миналата година в 8 обществени сгради бяха монтирани такива апарати. Проверка в общинската администрация в Бургас показа, че в града няма дефибрилатори на публични места. Като цяло България изостава в изпълнението на европейската директива, издадена през 2012 г., за така нареченото позитивно законодателство.

Вашият коментар