Арестуваха инспектор по труда поискал подкуп, за да не пише акт за работник без договор

Окръжната прокуратура в Пазарджик привлече като обвиняем държавен служител за това, че на 10 септември в сградата на Инспекцията по труда в Пазарджик, в качеството си на длъжностно лице, е приел подкуп от 500 лв. от представител на фирма, за да не състави акт за установено нарушение на трудовото законодателство – липса на сключен трудов.

Трудовият инспектор е поискал 1000 лева, но приел и наполовина по-малката сума, установили са разследващите. Това се случило след проверка, извършена на 3 август в обект на фирма в село Мало Конаре, когато се установило, че един от работниците няма сключен трудов договор. Обвиняемият, който бил проверяващ инспектор, поискал от представителя на фирмата 1000 лева, за да не му наложи максималната глоба от 15 000 лева за нарушението.

За искания подкуп е бил подаден сигнал в полицията. Под ръководството на Окръжната прокуратура служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ започнали разследване. На 10 септември обвиняемият е бил задържан в кабинета си в сградата на Инспекцията по труда в Пазарджик след получаване на 500 лева от поискания подкуп от представител на проверяваната фирма.

По делото се извършват действия по разследването – разпити на свидетели,претърсване и изземване, набавяне на писмени доказателства и др.

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 10 000 лева, като същата е съобразена със здравословното му състояние.

Чуйте подробности по Дарик от говорителя на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов, с него разговаря Тина Соколова:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *