Инвестират 60 милиона евро в завод за производство на велосипеди

Край Пловдив започна изграждането на нов завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства. Планира се инвестицията да надхвърли 60 милиона евро, а реализацията на проекта ще доведе до разкриването нови 1000 работни места. Очакванията са страната да стане водеща в Европа по производството на електрически велосипеди.

Пловдивската компания работи предимно за износ и отдавна е сред лидерите на европейския пазар.

През последните години пловдивската компания залага на разширяването на производството на електрически велосипеди, а развитието на бизнеса в тази посока се обуславя и от факта, че се увеличава търсенето, тъй като става все по-модерно придвижването по този начин в големите градове.

По план новият завод трябва да е готов през втората половина на 2023 година, а производството да започне през 2024.

Изпълнителният директор на предприятието Максим Митков заяви, че амбициозната цел на ръководството е за една година броят на електрическите велосипед, които ще излизат от предприятието да са над 300 хиляди като в същото време ще се разшири и производството на двуколесни превозни средства.

„Вярно е, че в следващите 10 години ние ще произведем над 3 милиона електрически велосипеди, съвместното дружество, и ще експортираме над 5 милиарда евро велосипеди за света“.

Тази инвестиция е уникална за България. Това е сектор, с който искаме да сме номер едно в Европа, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Тази ниша е най-бързо растящата ниша. Както виждаме някои от колелетата са на цени, които са равни на малка кола – висока добавена стойност, всичко се произвежда тук, високи заплати във фабриката. Най-интересното, е че един от най-големите производители на мотори е техен партньор“.

Вашият коментар