Илън Мъск: Полетът до Марс може би ще е през януари

Илън Мъск: Полетът до Марс може би ще е през януари

Пробен орбитален полет на прототипа на „Старшип“ (Starship) на американската компания Спейс Екс може да се осъществи още през януари 2022 г. Това съобщи основателят на компанията Илън Мъск.

Надяваме се да извършим първия орбитален полет през февруари. Този месец ще завършим със стартовата площадка и стартовата кула, през декември ще проведем няколко теста, и се надявам да изстреляме ракетата през януари„, каза Мъск по време на речта си пред Националните академии на инженерните и медицинските науки.

Предприемачът отбеляза, че първото подобно изстрелване е „свързано с голям риск“, така че няма сигурност, че всичко ще върви добре, но по един или друг начин Спейс Екс „ще може да постигне значителен напредък“ по отношение на развитието на системите на превозното средство.

Космическият кораб за многократна употреба „Старшип“ е предназначен за полети до Марс и ще събира 100 души.

Прототипите на космическия кораб вече няколко пъти са правили изпитателни полети с връщане на Земята, но досега са били унищожавани в земната атмосфера. От всички полетни тестове на „Старшип“ само последният, който се проведе през месец май, премина без унищожаване на устройството по една или друга причина.

Вашият коментар