Изригването на вулкана на о-в Ла Палма засега не засяга въздушния трафик (Видео)

Изригването на вулкана на остров Ла Палма, който е част от архипелага на Канарските острови, засега не засяга работата на летищата в региона, съобщиха от пресслужбата на местното представителство на летищния оператор в Испания, цитирани от БНТ.

Всички летища на Канарските острови, включително и това на Ла Палма, работят, а полетите се осъществяват без проблеми, се казва в съобщението. От там подчертават, че не са регистрирани сериозни произшествия, а изригването на вулкана не засяга въздушния трафик на Канарските острови.

На 19 септември вулканът в района на Ел Пасо изригна, а от кратера му започна активно изхвърляне на вулканични материали. Потоците от лава вече са разрушили повече от 150 къщи, а от съображения за сигурност властите евакуираха около 6000 души.

За момента няма съобщения за пострадали. Експертите чакат кога потоците от лава ще достигнат крайбрежието, тъй като при контакт на разтопената вулканична маса със солената вода може да се стигне до взривове и изхвърляне на вредни газове.

По-рано премиерът на Испания Педро Санчес отлетя за Ла Палма. Той увери медиите, че властите ограничават избухването на пожари, а в операцията участват военните и цивилната гвардия.

Повече от сто къщи са погълнати от лавата след изригването на вулкана в Ла Палма

Повече от сто къщи са погълнати от лавата след изригване на вулкан на испанския остров Ла Палма.

Над пет хиляди души са евакуирани до момента. Сред тях има около 500 туристи.

Вулканът на един от Канарските острови, известен с гъстите си борови гори, изригна за пръв път от 50 години, след поредица от земни трусове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *