Иззеха близо 3 тона кокаин и над 11 млн. евро от ферма край Амстердам


източник: bntnews.bg

Полицията в Нидерландия е иззела близо три тона кокаин и милиони евро в брой във ферма в близост до летището Схипхол в Амстердам.

Акцията е проведена в четвъртък в имот близо до село Де Квакел след продължително разследване. Арестувани са двама мъже на 54 и на 29 години по подозрение в мащабна търговия с наркотици.

На черния пазар стойността на иззетия кокаин може да достигне до 195 милиона евро, съобщи полицията и подчерта, че това е най-сериозният ѝ удар срещу наркотрафика в историята на полицията в Амстердам.

Конфискувани са също 11,3 милиона евро в брой, както и луксозни предмети, включително скъпи вина, ретро автомобили и книга за боксовата легенда Мохамед Али на стойност 12500 евро.

Иззети са и шест оръжия, шумозаглушители, боеприпаси и машини за броене на пари.

Кокаинът „най-вероятно е част от южноамерикански канал“ и се очакват допълнителни арести, се казва още в изявлението.

Нидерландия се превърна в основен канал за наркотици – предимно кокаин, в Европа, главно през най-голямото европейско пристанище Ротердам.

В последния си доклад от април Европол предупреди, че континентът е „наводнен от безпрецедентни количества кокаин, генериращи многомилиардни печалби за престъпниците както в Европа, така и в Южна Америка”.

„Търговията с кокаин подхранва престъпни организации, които използват своите огромни ресурси, за да проникнат и подкопаят икономиката, публичните институции и обществото на ЕС“, допълват от Европол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *