Идва нова гореща вълна преди края на жегите

Остров Сицилия бе горещата точка в Европа през изминалата седмица, у нас жегите леко отпуснаха своята хватка, даже на места преваля и прегърмя, но това не бива да ни радва преждевременно, защото на хоризонта се задават три много горещи дни.

Синоптичната комисия на своето редовно заседание прегледа синоптичните модели и направи някои изводи.

Понеделник, вторник и сряда следващата седмица ще бъдат трите много горещи дни, като най-горещо ще е във вторник и сряда, когато на места в Северна България и Тракия могат да се измерят отново температури около 40 градуса.

Продължава да се пренася по-горещ въздух от района на Северна Африка и това е основната причина за високите температури над страната.

Днес, в събота и неделя, постепенно градусите ще се повишават, за да достигнем другата седмица, когато ще имаме нов пик на температурите.

Добрата новина е, че вероятно след 20-и август заради нахлуване на по-хладен и влажен въздух от Централна Европа, жегите в този им вид ще приключат и температурите ще се върнат към нормалните за сезона нива.

Следващата сряда на запад, после в четвъртък и петък, се очакват валежи, по-активни с нахлуването на по-хладните въздушни маси в петък, когато на места ще има гръмотевични бури, дори са възможни градушки. Колко активни ще бъдат тези процеси предстои да видим, защото има цяла седмица дотогава, но вероятно ще видим края на горещото време.

По-нататък, до края на август, макар периодът да е доста дълъг за точни прогнози, температурите отново ще се повишат и ще достигат дори до 34, 35 градуса, но вече не очакваме тежки жеги и жестоко слънце.

Проблемът, който се очертава са липсата на валежи, дълъг сух период и продължаващата опасност от пожари. Тази опасност се запазва и дори през следващата седмица ще се увеличи с настъпването на новия по-горещ период. Трябва отново да се внимава с огъня – да не се пали въобще огън на открито, защото ще е опасно.

Докато у нас в началото и средата на следващата седмица отново ще бъде много горещо, над Западна Европа температурте даже ще са под климатичната норма, ще е сравнително хладно, с дневни температури около 20 – 23 градуса. В различните дни ще има и по-високи температури – до около 26 – 28 градуса, но те ще са по-скоро изключение.

Заради високо налягане на запад от Великобритания и център на ниско налягане над Скандинавските страни от северозапад, над континента ще се спусне хладен и влажен въздух от района на Северния Атлантик, именно този по-хладен и влажен въздух се очаква да достигне до страната ни следващия петък и да донесе дългоочакваната прохлада. Защото след неговото нахлуване можем да видим в района на София максимална температура до 23 – 24 градуса.

Разбира се, основната причина за предстоящото изтегляне на жегите е намаляването на дължината на деня, спускането на слънцето по-ниско на хоризонта и разбира се промяна в атмосфената циркулация. Макар до края на астрономическото лято да има около един месец, то приключва с есенното равноденствие около 22 септември, няма вече достатъчно енергия, за да се поддържат толкова високи температури по нашите географски ширини.

Имало е обаче години, когато и в края на август температурите са били високи – до 39, 40 градуса. Тазгодишните летни температури не са прецедент, влияят ни, защото периодът с високи температури е продължителен.

Има светлина на хоризонта, горещините ще отминат и ще трябва да се готвим за есента, но тя е още твърде далеч и сега му е времето да се радваме на лятото, макар тази година то да е горещо и сухо. Нищо необичайно. /дарик

Вашият коментар