Иво Сиромахов: В политиката често влизат хора от типа „аз и вие сме прости, затова се разбираме“

Иво Сиромахов: В политиката често влизат хора от типа „аз и вие сме прости, затова се разбираме“

„Певицата взима властта“ е новият роман на Иво Сиромахов. А певицата е метафора и събирателен образ на хората, които тръгват към политиката заради лични провали, сподели авторът пред БНР.

Провалът в нашето общество през последните години е общ провал на всички, защото не можем да бъдем изолирани от тези явления. За живота, който водим, отговорността е в нас. В България има недоверие към умните и образовани хора, затова в политиката влизат по-скоро личности от типа „аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме“. Тук идва грешката в политическото ни мислене – търсим хора, които да са на нашето ниво, дори по-прости, а не такива, които ни превъзхождат с образование и интелект и могат да издигнат цялото общество“.

Според него вълната на промяната е толкова силна, колкото тази на статуквото.

Изборите показаха, че голяма част от хората искат да останат в корупцията, в простотията, в азиатския модел на управление на държавата. Ще бъде трудно да се постигне баланс между тези две тенденции в обществото“.

По думите му в социалните мрежи има триумф на невежеството и хората приемат безкритично „всякакви дивотии“:

А в същото време не могат да отсеят истината от лъжата. Това е сериозен проблем. Възпитаният, образованият, интелигентният човек не може да бъде излъган“.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар