ИАЛ събира сигнали за нежелани реакции след ваксинация

ИАЛ събира сигнали за нежелани реакции след ваксинация


Изпълнителната агенция по лекарствата стартира едноседмична кампания за популяризиране на значението на съобщаването на подозирани нежелани реакции след ваксинация.

Шестата ежегодна кампания „Седмица на лекарствената безопасност“ще се проведе в периода 1 – 7 ноември 2021 г., като се фокусира върху ваксините.

Агенциите по лекарствата от 64 държави ще поощряват медицинските специалисти, екипите на националните ваксинационни програми, както и хората, които са ваксинирани, тези, които се грижат за тях, и семействата им да съобщават за проблеми, възникнали във връзка с ваксини, включително ваксините срещу COVID-19.

„Ваксините са най-добрият начин за защита от инфекциозни болести и вече са спасили живота на милиони хора. Както при всички лекарства и при ваксините може да настъпят нежелани реакции. Като съобщавате подозирани нежелани реакции на Изпълнителна агенция по лекарствата спомагате за установяване на нови нежелани реакции и събирането на повече информация за известните нежелани реакции“, изтъкват от агенцията

Оттам напомнят, че всяко съобщение е от значение. Затова съветват всички хора да не отлагат и да не чакат някой друг да съобщи за техните съмнения.

Медицинските специалисти, особено тези, които прилагат ваксини, се насърчават да обсъждат нежеланите реакции с пациентите и да следят за нови или редки такива.

Кампанията идва в критичен момент, когато милиони хора се ваксинират срещу COVID-19, но също така се отнася и за всички останали ваксини, посочват от Агенция по лекарствата.

Вашият коментар