Зимата се завръща през следващата седмица

Вече свърши хубавото време…се пееше в една популярна песен. Проридата бе благосклонна към нас и новата година започна с прекрасно януарско време, по-типично за октомври и март, нежели за януари. Но за всичко има край, завършва топлият период и зимата се завръща с валежи от дъжд и сняг.

Това прогнозират синоптичните модели, разчетени внимателно от Синоптичната комисия за вас.

Вече свърши хубавото време…се пееше в една популярна песен. Проридата бе благосклонна към нас и новата година започна с прекрасно януарско време, по-типично за октомври и март, нежели за януари. Но за всичко има край, завършва топлият период и зимата се завръща с валежи от дъжд и сняг.

Това прогнозират синоптичните модели, разчетени внимателно от Синоптичната комисия за вас.

В понеделник ще започнат валежи от дъжд, в равнинните части и от сняг в планините, като с придвижването на центъра на циклона на изток , ще застудява, първо на запад и северозапад, като в западните и северни части на България дъждът ще запоне да преминава в сняг. Веротятно това ще се случи в нощта срещу вторник. Все още на изток ще е топло в понеделник и там ще има превалявания от дъжд.

С движението на циклона на изток през Егейско море, а в последствие и към Черно море, над страната ще започне да нахлува студен въздух, вятърът от североизток ще се усилва във вторник и почти навсякъде валежите от дъжд ще преминат в сняг.

Повече валежи се очакват на места в Южна България, Предбалкана и в Дунавската равнина, но тук трябва да се следят краткосрочните прогнози н НИХМ в неделя и понеделник, за да сте наясно къде и колко точно ще вали.

Към този момет се очаква сериозна зимна обстановка на места в Северна България и планините, като на североизок са възможни и снежни виелици. За момента имаме всички основания да смятаме, че времето постепенно ще се влоши значително и ще бъде типично зимно. Ще се образува и снежна покривка.

Особено във вторник и в нощта срещу сряда валежите ще бъдат от сняг почти над цялата страна, а това означава тежка пътна обстановка, както през старопланинските проходи и в планините, така и на места в Северна България и Добруджа.

В сряда валежите постепенно ще спират най-късно на изток и облачността ще намалява.

И това ни води до темата за температурите. В понеделник на изток ще е все още топло, на запад ще започне застудяване, като във вторник вече почти над цялата страна температурит ще са малко над нулата и заради това се очаква валежите да са от сняг и мокър сняг. В сряда сутринта особено на запад, температури под нулата, типична зима, на изток все още малко по-тполо, но и там бързо ще застудява.

След спирането на валежите и разкъсването на облачността ще настъпи период на студено време, особено сутрин в Северна България и котловинните полета на запад, където в четвъртък и петък минималните температури ще са до и под минус 10 градуса. А максималните на много места ще останат също под нулата.

След този перид на повече валежи от понеделник до сряда, ни чака по-сухо време, тъй като над Европа и Балканите ще се разположи център на високо атмосферно налягане. Тогава са възможни мъгли и ниска слоеста облачност.

Към края на следващата седмица, прогнозират синоптичните модели, слабо ще се затопли като дневните температури ще са от 3 до 8 градуса, снегът ще започне да се топи.

Нови валежи евентуално се очакват около 18-ти януари, но това е много предваритена прогноза и е вероятно да не се осъществи.

Можем да кажем с голяма доза на сбъдваемост, че следващата седмица ще е типично зимна, типично януарска. Това ще е един от студените периоди през зимата, точно навреме, нали е средата на януари.

В планините снежната покривка ще се увеличи, с очакваните сериозни валежи от понеделник, и ще има подходящи условия за ски във всички зимни курорти. А и температурте ще се понижат значително и във високите планински части, от сряда нататък, ще са под минус 10 градуса.

Тъй като времето ще е типично зимно трябва де сме внимателни – от скиорите и пешеходците, до шофьорите, които в този период ще се движат при зимни условия.

Сега е трудно да се прогнозира количеството на валежите и евентуалната дебелина на снежната покривка в равнинните части на страната, това ще стане ясно в неделя, затова имайте едно на ум, все пак зима е.

Синоптичната комисия направи и кратък преглед на петролните цени, те се повишиха и вече са над 82 долара за барел, което означава, че на дребно у нас, цените няма да се понижат, както всички очаквахме, а напротив, може и да се повишат. Причините за това неприятно повишение на петрола на световните пазари са много, но в случая играят роля и събитията в Казахстан, както и намаляването на добива на нефт в Либия.

Синоптичната комисия ви желае хубави почивни дни, не можем да се оплачем от зимата до сега, мека е и благосклонна към нас във време на високи енергийни цени. Да видим какво точно ще се случи през следващата седмица, да се надяваме, че моделите ще сбъркат и зимния пристъп няма да е толкова тежък, колкото се вижда на прогностичните карти в момента.

Източник: Дарик

Вашият коментар