Зелената сделка: Протестиращи посрещнаха Франс Тимерманс в София (Видео+снимки)

Заложените планове на Зелената сделка в Европа надхвърлят възможностите на България. За това предупреди служебният премиер Стефан Янев на енергиен форум в София, с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия с ресор „Европейски зелен пакт“ Франс Тимерманс, предава БНР.

На форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ Янев посочи, че Националният план за възстановяване и устойчивост полага основите на зелената и цифровата трансформация на икономиката, но преходът трябва да бъде плавен и щадящ за хората и регионите.

От своя страна Тимерманс заяви, че пред България има сериозни предизвикателства в енергийния сектор, но никой няма да бъде забравен и изоставен.

В своята концепция за зелен преход Европа си поставя много високи цели – това ниво на амбиции надхвърля възможностите и капацитета на България, коментира Янев, който обаче бе категоричен, че страната ни ще върви по пътя на трансформацията на икономиката, а Планът за възстановяване и устойчивост е първата стъпка към това.

„Основните промени в него обхващат приоритизирането на дехармонизацията на икономиката, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера“.

Янев обясни как е избрана датата 2038 година и заяви, че в преговорите България ще се опита да защитава и по-далечна година за затварянето на въглищните ТЕЦ-ове:

„Прекалено бързите и резки интервенции, особено ако липсва обществен консенсус, са обречени на провал“.

Разговорът за датата е важен, за да се направи планиране на средствата, които ще бъдат насочени към въглищните региони, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов:

„По фонда за справедлив преход тези 2,4 млрд. лева ще можем да адресираме въглищните региони, ще можем да помогнем на хората там“.

Янев обясни, че това трябва да става с грижа към регионите и хората, заети в сектора.

„Преструктурирането на цялата ни икономическа база, разбира се, минава през преструктуриране на индустриалната база, която произвежда електричество. Когато има евтина електрическа енергия, бизнесът цъфти и може да бъде конкурентоспособен. При високи цени на електроенергията, съответно, проблемите за бизнеса са фундаментални за определени бизнеси, годината за закриване на въглищния сектор в България – 2038-ма, не е окончателна“.

Планът полага основите на зелената и цифровата трансформация на икономиката, посочи още Янев:

„Нашият план не само отговаря на визията и приоритетите на Европейския съюз, но и почива на изцяло нова философия за развитието на българската икономика. Основните промени в него обхващат: приоритизирането на декарбонизацията на икономиката, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера, образование, здравеопазване, социална подкрепа, което чрез инвестиции и човешки капитал също ще повиши потенциала на икономиката ни“.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс обяви, че въглищата нямат бъдеще, но Европа ще гарантира справедлив преход и никой няма да бъде забравен или изоставен.

В Европа има 30 въглищни региона, които знаят, че дългосрочното им бъдеще не може да бъде свързвано с въгледобива, а хората, които работят в тези региони, трябва да бъдат обучени и преквалифицирани, заяви той:

„Мога да се ангажирам днес тук пред вас, че ще разгледаме този план, като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор. Ще гарантираме, че преходът във въгледобивните региони ще бъде извършен по един справедлив начин и ви обещавам – ангажирам се, че никой няма да бъде изоставен и забравен“.

Преди конференцията Тимерманс беше посрещнат от недоволни граждани и синдикати със свещи и плакати в ръце, които го убеждаваха в правото си да защитят работата и бъдещето си.

Българската икономика е силно енергоемка и зависима от въглищната енергия. Затова преходът към зелена енергия трябва да бъде плавен за регионите и населението, каза още Янев по време на форума:

„Страната ни е сред тези, които са най-засегнати от прехода към климатична неутралност поради зависимостта си от изкопаеми горива. Както бизнесът, така и общините се нуждаят от помощ, за да се адаптират към зеления преход, за да предотвратят спад или неблагоприятни социално-икономически последствия на регионално ниво. Преходът може да бъде успешен, само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка отделна държава и че ще бъде споделен като приоритет от гражданите“.

Снимки: БГНЕС

Вашият коментар