Здравното министерство публикува разликите между различните ваксини срещу COVID-19

Здравното министерство публикува разликите между различните ваксини срещу COVID-19


Здравното министерство публикува в официалната си Фейсбук страница уточнения относно това каква е разликата между ваксините срещу COVID-19.

Трите вида ваксини са разработени на базата на различни технологии:

  1. иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“.
  2. Аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. спайк протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на „Астра Зенека“ и на „Янсен“, както и руската „Спутник“, която към момента се разглежда от EMA.
  3. Антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такива са ваксините на „Новавакс“ и „Санофи“, които понастоящем се оценяват от EMA.

Вашият коментар