За първи път от 30 години: Организациите на македонските българи на посещение у нас (Видео)

За първи път от 30 години: Организациите на македонските българи на посещение у нас (Видео)


Пълна подкрепа от държавата и промяна в Закона за българското гражданство. Такива очаквания имат македонските българи от София след изборите. Те отново поискаха да бъдат записани като един от държавотворните народи в югозападната ни съседка и подкрепа за техните права.

Деветте сред най-старите организации на македонските българи за първи път дойдоха в София. Заедно. Очакванията им:

Ние искаме да видим две неща от българската политика: първо, искаме да видим една силна дипломатическа офанзива, и второ – искаме да видим ясна политика към българската общност в Македония„, заяви Петър Колев, ПП „Граждански демократичен съюз“.

Да бъдат записани в Конституцията на Република Северна Македония като държавотворен народ, да спре гонението срещу тях, да спре езикът на омразата, да спре историческата фалшификация – това са очакванията на българите там.

Очаквам облекчения, по-точно нов Закон за гражданството, за македонците, които аплицират за българско гражданство, да се облекчи ситуацията„, заяви Владо Перев, „Коридор 8“ – Скопие.

Да бъде прекратено гонението срещу пробългарски настроените медии в Република Северна Македония.

Опитваме се да представим България такава, каквато е, а не като плашило, което иска да вземе нещо на хората от Македония„, заяви Анастас Величков, „Трибуна.мк“.

Визитата на македонските българи е важна сама по себе си. Акцентът върху правата на македонските българи е съществена промяна в политическата позиция на София към Скопие.

Тя е по-лесно защитима пред Брюксел по линия на Копенхагенските критерии за добросъседство и пред партньорите ни от ЕС.

Източник: БНТ

Вашият коментар