„За“ и „Против“ съкращенията на държавни служители (Видео)

Правителството вече е с ясен състав, но новият бюджет беше отложен за приемане за януари догодина. Засега от публичните разговори е ясно, че ще се повишат, минималната работна заплата, майчинството за втората година и пенсиите.

Все още бъдещите управляващи отричат нуждата от нов 10-милиарден дълг, какъвто беше заложен в проекта за бюджет на служебния кабинет, но въпреки това очакват 4.5% дефицит. На глас беше изговорена и заявката за 15% съкращения в бюджетната сфера.

Видео: БНТ

От КНСБ обявиха, че са готови на протест, ако има 15% съкращения на държавни служители. Според тях освобождаването на 30 000 души ще увеличи шоково безработицата и ще натовари социалната система.

30 000 души са в момента 1/5 от общото равнище на безработните в цяла България. Това е шоково вдигане. Първоначалните дебати бяха 30 000 до края на мандата, сега станаха до следващата година, каза Любослав Костов – директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Информацията за бъдещи съкращения обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и предложен от тях за финансов министър Асен Василев. В същото време политическата формация даде заявка за увеличаване на броя на министерствата.

В този смисъл е хубаво да спре популизмът на българските управляващи, както и предходните, впрочем, така и тези, които се очаква да дойдат и да спрат да лъжат, че ще намалят още повече държавната администрация. Няма накъде, каза Ваня Григорова – икономически съветник на КТ „Подкрепа“.

Работодателите се обявиха „за“ идеята да бъдат съкратени държавни служители.

Една трета от тези 30 000 души всъщност са пенсионери и могат да работят като консултанти със сигурен доход – пенсия. Може би 1/3 са незаети места, така че тези, които биха били ефективно съкратени са от порядъка на десетина хиляди, каза Васил Велев – председател на АИКБ.

Проектобюджет: 710 лв. става минималната работна заплата от 1 януари 2022 г.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ се обявиха и против удължаване на мярката за намалено ДДС от 20% на 9% за някои стоки и услуги до края на пандемията.

Там основната идея е да се удължи мярката за диференцирано ДДС за ресторантьорския бизнес и хотелиерския. Според нас това ощетява държавния бюджет, тъй като в момента вече минимум 250 млн. лв. са загубени, с това удължение най-вероятно още толкова, каза Любослав Костов – директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Междувременно от БСП възразиха срещу текстове в коалиционното споразумение, касаещи социалната сфера. Лидерът на партията предизвика спешна среща на евентуалните коалиционни партньори. След нея Корнелия Нинова увери, че няма повече неясноти и противоречия по социалния пакет в документа.

Уточнихме всичко в законодателната програма. Да, както казах сутринта, ние имахме забележки по законодателната програма в социалната сфера, но всичко е решено и е разположено в бюджетирането за догодина, каза Корнелия Нинова – лидер на БСП за България.

Как ще продължи социалното партньорство между новите управляващи, работодателите и синдикатите – ще покажат следващите седмици, не много леки, както неведнъж подчертаха в анализите си политически и икономически наблюдатели.

Вашият коментар