За изборите меко време, после застудяване

За изборите меко време, после застудяване

Първата десетдневка на ноември в района на София е с около 4 градуса по-топла от ноември миналата година, показват данните за средноденонощната температура в София за първите 9 дни на месеца. Но по-топлото време свърши и в следващите дни температурите ще са понижат до обичайните за този период на годината.

След застудяването днес и в сряда, от четвъртък нататък температурите ще се повишат и ще са в интервала между 9 и 14 градуса, като в неделя, денят на изборите, не се очаква да вали и времето ще бъде сравнително меко. Засега.

В понеделник, 15 ноември, ни чака влошаване, понижение на температурите и превалявания от дъжд и сняг, но главно над западните и централни райони на страната. На изток не се очакват валежи, но температурите бързо ще се понижат и по високите западни полета ще са около 2 – 3 градуса над нулата.

В понеделник, според част от синоптичните модели, е възможно да видим и превалявания от сняг в котловинните полета на Западна България, включително и в София. Тази прогноза ще трябва да се уточнява на заседанието на Комисията в петък.

Все пак с голяма доза сигурност е ясно, че седмицата след 15 ноември ще е по-студена, като на места сутрешните температури ще са отрицателни, главно по високите западни полета и в планините, но и дневните температури ще са в интервала от 3 до 8 градуса. Не се очакват валежи, остава предимно сухо, тъй като активните атмосферни процеси ще са на запад от страната.

Към 20, 21, 22 ноември е възможно ново повишение на максималните температури и то до стойности около 20 градуса, заради нов пренос на топъл въздух от югозапад, заради средиземноморски циколон, чийто център ще се придвижва западно от България.

Обобщената информация за времето в следващите десетина дни изглежда така: след застудяването днес – вторник, и превалявания над източните и североизточни райони, от сряда времето ще се подобрява и температурите относително ще се повишават.

Не се очакват валежи. В деня на изборите – 14 ноември, времето се очертава да е сухо и с дневни температури между 8 и 13 градуса. Още в неделя ще започне промяна, която ще донесе чувствително понижение на температурите и превалявания в понеделник, като цялата следваща седмица ще е по-студена, с дневни температури между 3 и 8 градуса, а затопляне се очаква след петък 19 ноември. Нови валежи се очертават от понеделник 22 ноември.

Докато у нас зимата все още няма трайно да се е разположила в периода до около 21 ноември, то над Западна Европа тя ще дойде с пълна сила от средата на следващата седмица и ще се развихри към 19 – 21 ноември.

Тогава над западните и централни части на континента температурите ще се понижат чувствително и на много места ще има валежи от сняг, по-обилни над централните райони – Унгария, Чехия, Полша. България ще остава в топлите части на седиземноморските циклони и затова у нас се прогнозира топло време в този период.

Разбира се, нещата е възможно да претърпят промяна, затова на заседанието на Синоптичната комисия в петък ще имаме повече яснота за периода към края на следващата седмица и дали нещата ще се развият по описания начин.

За момента сериозен зимен пристъп не се очертава, но с внимание към идващия понеделник. В петък ще видим дали и как ще се развият нещата тогава.

В Централното Средиземноморие, през следващата седмица, отново се очаква образуването на Медикейн – средиземноморски циклон с тропичен характер, който макар и малък по размер е съпътстван от силни ветрове и обилни валежи.

Прогнозира се той да засегне района на остров Сицилия и крайните южни области на Италия. Ако този циклон се образува – ще е вторият през тази есен от този характер в Централното Средиземноморие.

Подобни циклони в Средиземно море се образуват главно през есента и пролетта и са потенциално опасни със силните си ветрове и проливни валежи. Те са далеч от нашата страна и не оказват влияние на времето над Балканите.

Есента ни отпуска още хубави дни, макар и вече температурите да са по-ниски, сериозни валежи не се очертават, а това е добра новина.

Източник: Дарик

Вашият коментар