Защо не се решаваме да се ваксинираме?

Защо не се решаваме да се ваксинираме?

В разгара на четвъртата вълна на пандемията, причинена от коронавируса, ние българите сякаш все още не можем да вземем важното решение да се ваксинираме ли или ще разчитаме на собствения си имунитет. Свидетели сме на непрекъснато затягане на мерките и въпреки това голяма част от обществото ни не е готова на тази стъпка и продължава да не вярва на цифрите. Болниците са препълнени, но дори и това не може да ни убеди, че имаме работа със сериозен противник, като COVID-19. Защо се получава така? Това попитахме видинчани:

„Защото хората в България в по- големия си процент имат много ниска обща култура. Един човек, който е запознат с много сфери в нашия живот, може сам да прецени дали трябва или не трябва. Тогава как трябва да се спасяват тези, които не могат да преценят да се ваксинират или да не се ваксинират- като слушат различни мнения, а какви са мненията- некомпетентни … Няма вяра никой и затова всеки ден слушаме различни мнения.“- коментираха видинчани.

След относително спокойното лято на 2021 година, сякаш си отдъхнахме от предишните няколко интензивни вълни и си помислихме, че всичко е свършило. Нестабилната политическа обстановка оказа допълнително влияние върху цялостното ни поведение, относно коронакризата. Много българи, обаче живеят от години зад граница и успяват да се приспособят към чуждия начин на мислене, дори и по отношение на заразата. Десислава Василева е от Видин, но от години живее и работи във Великобритания. Тя сподели за радио Видин как се случва животът на острова в последните месеци на 2021-ва година:

„Във Великобритания в момента животът се връща към нормалното във втората година от пандемията. Хората работят и всичко е отворено. Училищата- децата ходят на училище, ресторантите- така известните „пъбове“, фризьорски салони, магазини, хората пътуват, фитнес центровете и всичко работи. Работят театрите, концертните зали, готвят се за посрещането на Коледа и Нова година със специални концерти и събития … Нормализира се живота, не че няма проблеми- ежедневно се регистрират около 50 хиляди новозаразени.“

Каква е личната мотивация на една българка, живееща в чужбина да си постави ваксина срещу коронавирус- това попитахме Десислава Василева:

„Особени страхове не съм имала, а по- скоро те ми бяха внушени от общата нагласа, че това е нещо ново, което трябва първо да бъде изпитано, което дава отклонения, но изолирайки се от тази обща нагласа, аз просто се съсредоточих върху мнението на учените и на вирусолозите- и британските, и европейските, и българските. Естествено оказа се, че всички учени са на едно мнение- че ваксината ще помогне, че е безопасна и че това е средството, което може да те защити в момента- просто друго няма.“

Ваксините, които България е осигурила за гражданите си, се използват в целия свят. Те са преминали успешно клинични изпитвания. Доказано е, че отговарят на всички изисквания за качество, безопасност и ефикасност, като другите лекарства. В световен мащаб вече са приложени над 5,5 милиарда дози от ваксините срещу COVID-19. Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти, както и всяко друго лекарство. Това, което е различното е, че скоростта на развитие и потенциалното одобрение са много по- бързи поради спешната ситуация, свързана с общественото здраве.

Вашият коментар