Защо забраниха къпането в Дунав и ще има ли плаж на реката във Видин?


източник: bnr.bg

След извършен микробиологичен анализ на водата в река Дунав край Видин, къпането отново е забранено (както всяка година напоследък). Изследването е проведено от Регионалната здравна инспекция и сочи, че ползването на водите в реката не са безопасни, като могат до доведат до неблагоприятни за здравето последици, обясни д-р Венцислав Владински, директор на санитарната инспекция във Видин:

„Всяка година пролетта ние правим, областната администрация ни иска нали, микробиологичен анализ, ние го правим това нещо. Вземат се проби, става въпрос за микробиология, това са пробите, вземаме ги при крепостта „Баба Вида“ и долу на плажа „120“. Нали в начало и края на града, съответно анализа, който го изготвяме го изпращаме на областния управител, съответно със становището от наша страна и той вече въз основа на нашето становище издава заповед нали, да забрани или да не забранява къпането. Сега по принцип показателите са много над нормата и на двете места, така че нашето становище е – ползването на водите на река Дунав не е безопасно. Въз основа на което, областният управител е издал заповед, с която забранява къпането във водите на река Дунав в границата на нашата област. Завишени са нивата, говорим за ешерихия коли и за чревните ентерококи. Нещо, което води да речем чревни инфекции, може да причини там стомашно-чревния тракт, диарични проблеми, това от една страна. От друга страна са кожните инфекции, това е, да речем, някакви обриви, екземи и т.н…“

За видиначни забраната за къпане в Дунава е чувствителна тема. Някои от тях споделят, че нищо не може да ги спре да се разхладят в реката, други пък казват, че водата е мръсна и я избягват:

„Аз няма да се къпя, защото може да ми стане нещо и ние сега говорим с него да ходим някъде на басейн. Не че ме е страх, просто нашите ми казаха, че може да се заразя от нещо примерно като гълтам водата. Предишни години съм се къпал, нищо не ми е ставало… Не знам, то ако си седиш в началото, няма какво да стане. Не е редно да спират хората да се не къпят, всеки си носи отговорност в края на краищата, от къде на къде ще забраняват хората да се не къпят, кога да се къпят, зимата? Тая дивотия само при нас съществува. Е идете в Румъния, да видите какъв плаж имат хората и как са нагласили и за какво става на въпрос. Тук при нас е пропаднало, та пропаднало, нищо не става… Ами не съм много заинтересован, за това да се къпя в Дунава. Просто не ми е интересно, де да знам. Малко е неприятно като има водорасли. Къпал съм се в Дунав като бях по-малък. В летните жеги ще се разхлаждам на климатик в стаята ми… А на плажа в Калафат, там не е мръсно?… Не може да се къпем в Дунава, а може да се къпем в басейните… Ние си се къпем в Дунав, никой не може да ни спре и се чувстваме перфектно. Дезинфекцирани перфектно… Мръсно е сега, трябва да се измисли нещо да се изчисти, вместо да се забрани… По Дунав съм ходил, но по селата. Тук е много, много е мизерно. Направо, то като видиш водата, като видиш какво има, ти става гнус…“

Тук трябва да внесем уточнение, забраната за къпане в Дунав не означава, че нямаме право да ползваме бреговете на реката за плаж и събиране на тен. В тази връзка попитахме Областна администрация Видин, която отговаря за градския плаж край Баба Вида, ще бъдат ли създадени условия за посетителите на крайбрежната ивица? Ето и отговора без редакторска намеса.

„Областна администрация Видин е предприела действия, за да осигури възможност на гражданите и гостите на град Видин за плажуване и рекреационни дейности на плажната ивицa в района на крепостта Баба Вида. Както знаете, Областна администрация разполага с налични плажни чадъри, които са поставяни в минали периоди, но към настоящия момент, поради липса на ресурси и техника е потърсено съдействие от Община Видин за поставянето им. Както и в предходни години, за гражданите и гостите на града ще бъдат осигурени необходимите условия за плажуване.

Снимка: Радио Видин

Вашият коментар