Застудява от петък, а около десети януари ще има и валежи

Първото заседание на Синоптичната комисия за новата година се провежда на фона на много топло време, не само в България, но и на Балканите, и почти в цяла Европа.

Това не е необичайно, разбира се, и не трябва да се приписва на така наречените климатични промени, но пък е дар от природата точно сега, когато цените на електроенергията са непоносимо високи.

Това е чудесно, защото дава възможност на всички ни да си поемем глътка топъл въздух в разгара на зимата, защото не се знае какво ни е подготвил януари във втората си половина.

Какво ни чака в следващите десетина дни?

Моделите са категорични, поне за седмица напред, че не ни чакат сибирски студове, а това е добрата новина. От друга страна му е време вече да застудее и това ще се случи от петък нататък. До четвъртък, включително, ни чака по-меко и топло време, без валежи, с температури в ранния следобед дори до 14 – 15 градуса.

В пътък ще застудее, температурите ще се понижат с повече от 7 – 10 градуса и вече ще бъдат между 2 и 7 градуса. Очакват ни и превалявания в събота, главно от дъжд, в планините от сняг, но сериозни валежи не се очакват.

Влошаването на времето от петък – събота ще продължи и в следващите дни, заради активизиране на центрове на ниско налягане от Средиземно море.

Очаква се формирането на средиземноморски циклон, чийто център ще се придвижва през Гърция и това ще създаде условия за валежи над страната в понеделник, в нощта срещу вторник и във вторник. Все още не е ясно колко точно ще вали, това ще стане ясно на следващото заседание на Синоптичната комисия в петък.

За момента се очертават повече валежи на запад и на юг в страната, в планините от сняг, като ще се увеличи снежната покривка, а в равнините валежите вероятно ще са от дъжд.

Възможно е дъждът да премине в сняг, по високите западни полета и в Северна България, но това ще се разбере най-вече в края на тази седмица.

След като премине този валежен период, в началото на следващата седмица времето ще остане сравнително студено, поне до нейния край, когато се очаква ново затопляне.

Топло начало на януари, но да изчакаме и да видим как ще завърши.

И в Европа застудяването ще дойде в края на тази седмица, но пък във Великобритания на първи януари бяха измерени рекордно високи температури – в Лондон от малко над 16 градуса – температура, която не е измервана от далечната 1911 година.

В Египет пък валя необичайно много и бе сравнително студено, гръмотевични бури и проливни валежи както по крайбрежието на Средиземно море, така и в столицата Кайро.

В САЩ Вашингтон бе сполетян от силна снежна буря, която блокира почти напълно движението във федералния окръг Колумбия.

Зимата е благосклонна към Западна Европа и Балканите, поне досега, но да видим какво ще стане в останалото време до края на зимата. При тези високи цени на тока, по-добре времето да е топло, защото в противен случай ще плащаме все повече и повече, не че сега е много евтино – питайте бизнеса.

На запад продължават да затварят базови мощности и остават на милостта на ВЕИ-тата, които са подвластни на природата, пресен пример е Германия, която затвори три атомни реактора, но как ще ги заместят не е много ясно. Вероятно с внос. Това е поредната крачка към все по-скъпа електроенергия и опасност от режим на тока. И всичко това в името на Зеления преход.

Не са оптимистични перспективите в енергийния сектор, а и домакинствата скоро ще усетят поскъпването, за момента те са защитени от мораториума, но той не може да продължава до безкрайност, по-скоро рано, отколкото късно, ще има изтрезняване.

Синоптичната комисия обаче ви желае хубава година, да сте здрави и успешни и да имате много прекрасни, слънчеви дни!

Източник: Дарик

Вашият коментар