Започна 42-рото археологическо проучване на най-древния град в Европа

Преди дни започна 42-рото археологическо лято на селищната могила в пазарджишкото село Юнаците, под която експерти вече доказаха, че е съществувал най-древният град в Европа. Най-ранните данни за него до момента са от около 5000-та година преди Христа, но проучванията в тази насока продължават и има вероятност да излязат още по-интересни факти от историята му, не скри надеждите си доц. Явор Бояджиев от Националния археологически институт с музей при БАН.

Ученият изследва обекта вече 21 години и признава, че неведнъж и той самият е оставал смаян от неочакваните разкрития за съществувалата на мястото цивилизация, чието развитие човечеството не успява да достигне в следващите няколко века.

Белег за това е и откритието, че към селището е имало сложно съоръжение и вход с пристан за плавателни съдове през крепостната стена откъм река Тополница, която явно в онези времена е била доста по-пълноводна.

Това лято съръководител на проучванията е археологът Камен Бояджиев. Екипът от експерти включва десетина души, сред които има и представители на Регионалния исторически музей в Пазарджик, откъдето са отпуснати 6000 лева, още 35 000 лева са осигурени от Министерството на културата.

Сред участниците има и студенти, но заради ковид ограниченията и сега няма да се включат доброволци от чуждестранни университети.

Чуйте какво разказа по Дарик за загадъчния Протоград доц. Явор Бояджиев, с него разговаря Тина Соколова:

Вашият коментар