Започна разтоварването на заседналия край Камен бряг кораб (Видео)

Aкцията по изтеглянето на заседналия в резерват Яйлата край Камен бряг кораб „Вера Су“ вече е в ход.

Минути след 16:30 ч на място пристигна плаващият кран „Антей“ с чиято помощ ще се извърши разтоварването на кораба. Операцията започна след като в продължение на 7 дни държавните институции очакваха корабособствениците да излязат със свое становище по решаването на проблема и да предприемат спасителна акция, предава БНР.

След като това не се случи, заради прогнозите за влошаване на времето, а и заради излизането на резултатите от пробите, като показват завишени количества на азот във водата около кораба, местните власти започнаха операцията по разтоварването на плавателния съд.

Корабът е обезпечен с допълнителна техника, определена и обозначена е и безопасна полуоса за крана. Влекач вече започна разтоварването на торовете, а на палубата на крана е монтирана 15-тонна машина за пълнена на торби с вместимост един тон всяка.

В хода на операцията е предвиден и втори кран за прехвърляне товарите на баржа и тяхното извозване.

По-рано днес на мястото пристигна водолазен кораб „Хидро 3“. Екипажът му трябва да обезопаси плавателния съд с допълнителни котви, тъй като се очаква влошаване на времето.

Инцидентът с плавателния съд се случи преди седмица и до момента не са предприети никакви действия за неговото извеждане от плитчините от страна на корабособственика.

Вчера транспортният министър Христо Алексиев издаде заповед, с която се разпорежда компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването заседналия товарен кораб.

Заповедта предвижда безопасно разтоварване на товара, извеждане на плавателния съд от плитчините на Яйлата и задържане на съда и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи по извършване на операцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *