Започна изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб (На живо+Видео)

Започна изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“. Два катера от Варненското пристанище се опитват да издърпат кораба на заден ход.

Мина повече от седмица преди да се предприеме така необходимата спасителна акция.

Час по-рано беше изтеглен и специалният кран, който прехвърли азотните торове от кораба на специална баржа.

Повреда в една от машините спря операцията по прехвърляне на торовете. Появи се видео в социалните мрежи, на което се вижда как греблото, което пренася азотната тор, буквално я изсипва в морето.

Изпълнителният директор на „Морска администрация“ Живко Петров каза за БНТ, че машината, която трябвало да пакетира азотните торове се е развалила и затова те са били прехвърляни със специално гребло. Петров каза, че във водата са попаднали едва 100-200 кг азотни торове и няма опасност за околната среда или опасността не е толкова голяма.

На специалната баржа бяха натоварени около 200 тона азотни торове. Баржата се отправи към пристанище Варна в изключително лоши метеорологични условия. Когато достигнат, азотните торове ще бъдат задържани, докато турският корабособственик не плати сумата, която държавата е похарчила, за да спаси кораба му.

От „Вера Су“ са извадени също около 8 000 литра гориво и отпадни води. Те ще бъдат закарани на специален пункт, където ще бъдат унищожени. В момента на борда на кораба има около 3000 литра гориво, необходимо, за да работят агрегатите. Той не може да бъде изтеглен от влекачите, а трябва да включи на задна скорост, за да излезе в открито море.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *