Започна акция за безопасно поведение на пътя и опазване живота на децата

Пътната полиция започва засилено полицейско присъствие в районите на училищата и детските градини. От МВР са започнали срещи с регионалните инспекторати по образованието в цялата страна. До края на септември пътни полицаи ще влизат в учебните часове, за да запознаят учениците с правилата за безопасно поведение на пътя, пресичането по улиците.

„Всяка година традиционно от началото на септември стартира акцията на полицията „Децата тръгват на училище – да ги пазим на пътя“. Тя продължава до края на месец октомври. През този период основните задължения, които имат нашите служители на територията на цялата страна е да извършват огледи външно около училищата и детските градини на всички съоръжения, които гарантират сигурността на учениците, на малките деца, на техните родители и близки, с които те отиват до детската градина или до училището. Това включва и проверка на сигнализацията с пътни знаци, пътна маркировка в района на тези сгради и съоръжения, съответно дали са в изправност парапети от висок и нисък тип“, каза инспектора Мария Ботева от „Пътната полиция“.

Извършени са 2970 охранителни проверки в цялата страна – те са обхванали огледи на сгради на детски градини и училища, маркировка. Изпратени са повече от 1100 писма за нередности, които трябва да бъдат отстранени в близките дни. Писмата са изпратени до кметове и до директори на детски градини и училища в цялата страна.

По отношение на състоянието на пътищата, маркировката и знаците са изпратени 330 писа в цялата страна заради липсваща маркировка за пешеходна пътека, знаци. До момента са проведени повече от 4 850 срещи за планиране и опазване на обществения реда на 15 септември. /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *