Западът готов да преразгледа санкциите срещу Венецуела


източник: bntnews.bg

ЕС, САЩ и Канада изразиха готовност да преразгледат санкционната политика срещу Венецуела, при условие че се постигне значителен напредък във всеобхватните преговори. Това се казва в съвместно изявление на трите държави, публикувано на уебсайта на външнополитическата служба на ЕС.

Страните изразиха загриженост от продължаващата криза в латиноамериканската държава.

„Мирно решение на тази дълбока политическа, социална и икономическа криза трябва да дойде от самите венецуелци чрез водени от Венецуела всеобхватни преговори, включващи всички ключови сили“, се казва в изявлението.

ЕС, САЩ и Канада призоваха за освобождаването на „онези, които са несправедливо задържани по политически причини“, както и за независимост на политическите партии, за свободата на изразяване и прекратяването на нарушенията на човешките права.

„Приветстваме значителния, убедителен напредък във възстановяването на ключови демократични процеси и институции във Венецуела и сме готови да преразгледаме санкционната политика въз основа на значителен напредък на всеобхватните преговори“, казва се в документа.

В изявлението се призовава и за провеждане на избори в съответствие с международните стандарти за демокрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *