Заместник-министър на образованието: Учителят не бива да е сам при тестването, нужна е подкрепата на родителите

Заместник-министър на образованието: Учителят не бива да е сам при тестването, нужна е подкрепата на родителите

„Надяваме се от сряда, 10 ноември, процесът на присъствено обучение на учениците от 1-ви до 4-ти клас да бъде възможен. Искрено вярвам, че разумът ще надделее и ще постигнем баланс и доверие (с родителите – б.р.), защото е важно децата да се върнат в училище. Няма как при тази висока заболяемост, ако искаме да имаме присъствено обучение, да не гарантираме безопасна сред в училищата“. Това заяви пред БНР Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието.

Тя подчерта, че е дезинформация твърдението, че децата трябва да бъдат тествани гладни и да не са пили вода:

Става дума за 30 минути преди провеждането на теста децата да не са се хранили или пили течност. Нормално е децата сутринта да са закусили вкъщи преди училище„.

Заместник-министър Гайдарова подчерта, че Министерството на здравеопазването е поставило изискването тестовете на учениците да бъдат провеждани в контролирана среда и затова е взето решение те да се правят в училище:

Аз не изключвам възможността, когато процентът на ваксинирани хора в България е по-висок, тестването да се случва и в домашни условия„.

По думите ѝ учителите имат нужда от подкрепата на родителите:

Учителят не бива да бъде сам при тестването на децата. … Трябва да направим мост между деца, родители и учители. Тук и ролята на медиите е голяма, за да се успокоят страховете, за да няма дезинформация, така че родителите да могат информирано и обосновано да вземат своето решение„.

Мария Гайдарова обясни, че в тестването на учениците могат да участват доброволци, които да имат зелен сертификат – родители или представители на БЧК.

Интервюто на Диана Янкулова с Мария Гайдарова в предаването „Неделя 150“ можете да чуете от звуковия файл.

Вашият коментар