Закъсня ли зеленият сертификат, може ли да даде обратен ефект?

Закъсня ли зеленият сертификат, може ли да даде обратен ефект?


„Мерките са силно закъснели, защото можеше да се предвиди това, което се случва в България. … Защо трябваше да се изчаква толкова, а не го направихме през лятото, когато нямаше такова масово разпространение на заразата и болниците бяха празни“.

Това мнение изрази пред БНР д-р Борис Таблов, анестезиолог, който работи в Германия и България.

Според него липсва ясно обяснение с каква цел се въвеждат:

„Въпросът е какво искаме да постигнем с тези мерки. Зеленият сертификат е политика в редица европейски държави, но в България има риск да даде обратен ефект. Ние сме достатъчно поляризирани по темата с Covid-19 и ваксините. При този огромен процент скептицизъм спрямо ваксините има сериозен риск да се поляризира още повече обществото и да се стигне до тотален саботаж на опита за въвеждане на тази политика“.

Д-р Таблов подчерта, че най-важен е контролът за спазването на мерките:

„В България това е най-сложната част. Аз се съмнявам, че това е нещо, с което ще се справи този кабинет“.

По думите му ефектът от въвеждането на Covid сертификата ще даде ефект, но по-късно, а в момента не може да допринесе радикално за стопиране на разпространението на заразата:

„Сега се намираме във фаза, в която работят заведения, отворени са училищата, дори има протест на ресторантьорите, а те са един от браншовете, които ще трябва пряко да съблюдават мерките. Не виждам как това ще даде бърз резултат, за да предпазим здравната система от колапс“.

Интервюто на Георги Марков с д-р Борис Таблов в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

Вашият коментар