Загиналият в пожара лесничей искал да предложи брак на приятелката си до дни (Видео)

В Кресна и Петрич днес е обявен ден на траур, след като двама горски служители от Югозападното държавно предприятие загинаха при пожара край санданското село Петрово.

Към 12.00 ч. пожарът вече е локализиран, горят само няколко вътрешни огнища. Екипите правят всичко възможно да загасят пламъците преди да се появи силен вятър, каквито са прогнозите за този следобед.

Огънят е в смесена гора, няма опасност за населението в трите околни села.

Роднини на загиналия горски служител от Петрич твърдят, че той и колегите му не са били добре екипирани, както и че не са им провеждани достатъчно често обучения.

Иван Гръбчев, брат на загиналия Антон, разказа, че брат му никога не е бил обучаван как да действа при пожар. Единствената му екипировка била лопата, с която да гаси пожара.

Иван допълни още, че следващата седмица брат му трябвало да замине на почивка в Гърция, където смятал да предложи брак на приятелката си.

Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов обясни, че поривът на вятъра е бил много силен и огънят бързо ги е обградил, а екипировката не би могла да ги спаси. По думите му загиналите не са имали никакъв шанс да реагират.

В тази ситуация почти никаква екипировка не би могла да ги спаси, това не е оправдание, просто пак казвам – тази ситуация е изключително трудна, за да бъде предвидена, защото всеки един горски пожар има непредвидени ситуации, които никакъв план и никакъв инструктаж явно не би могъл да покрие, защото пак казвам опитни хора, далече от фронта, по горски път, тоест без никакви реални основания да стане някакъв инцидент, както виждате и е с фатален край, така че не че няма дрехи, днеска ще ги видите, обясни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

В Кресна близките и приятелите на другия загинал горски служител Валери Димитров са потресени от трагедията и не могат да си обяснят какво се е случило. Казват, че е бил добре обучен и с голям опит в гасенето на горски пожари.

Югозападното държавно предприятие ще подпомогне финансово семействата на двамата загинали горски служители.

Вашият коментар