Журналист: Проблемите в Плана за възстановяване, посочени от ЕК не са технически

„Писмото от ЕК със забележките по Плана за възстановяване е получено преди седмица и мълчанието на управляващите за него беше нарушено от реплика на Мика Зайкова, която разкри колко много забележки има и образно се изрази как енергетиката е направена на кайма“. Това каза пред БНР журналистката Емилия Милчева, прочела текста пълния текст на писмото от Европейската комисия.

„Проблемите не са технически. Г-н Пеканов каза, че там били въпроси от рода на кога да бъде приет еди-кой си закон. Всъщност препоръката е да се приеме Закон за декарбонизацията на икономиката. Няма друго питане, което да е свързано с приемането на еди-кой си закон“, обясни тя.

По думите на Милчева двата основни проблема са за осъществяването на зеления преход в България и за отчетността на главния прокурор:

„Те са точно тези, по които не беше постигнато политическо съгласие и липсваше политическа воля, но не само по времето на ГЕРБ, а и при 45 и 46 НС“.

Тя подчерта, че това издава липсата на обща философия на големите цели, които трябва да бъдат постигнати от България.

„Планът за възстановяване и устойчивост не е само план за преход към зелена икономика. Той е може би план за най-сериозната трансформация на държавата, защото трябва сами да го изработим, с цели, които сами трябва да определим, съобразени с цели, които ЕК е заложила, срещу пари, част от които се дават безвъзмездно, част – заеми“, коментира тя и добави:

„Този план трябва да има много важни политики за премахване или намаляване на неравенствата. Това е адресирано към България. Както и за интеграция на общностите – особено ромската. … Също така става въпрос за достъп до здравеопазване на всички български граждани и за намаляване на доплащанията, това е упомената в бележките на ЕК в анекса, който е изпратен“.

Милчева сподели, че опитни хора, които са чели заедно с нея писмото на ЕК, са казали, че дори на моменти се усеща сарказъм в иначе сдържания брюкселски език.

Интервюто на Снежана Иванова с Емилия Милчева в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Вашият коментар