Жители на варненски квартал живеят в постоянен страх заради набези от наркозависими

Жители на варненски квартал живеят в постоянен страх заради набези от наркозависими

Години наред жители на варненския квартал „Христо Ботев“ живеят в компанията на наркозависими. Проблемът става все по-сериозен – кражбите са почти всекидневни, горят се кабели, спринцовките са навсякъде, не липсват и нападения срещу деца.

Причината наркомани да се събират на това място е т.нар. „метадонова“ програма, която се изпълнява в района. Многобройни са жалбите в общината и обажданията в полицията. Хората са отчаяни, а някои са готови и на саморазправа.

Местните жители го наричат „Резервоара“. Постройка точно под Тубдиспансера, която си има своите постоянни жители. Десетки наркозависими се събират на това място и на поляната около него.

Всяка нощ се палят импровизирани клади, а за разпалки се ползват кабели. Постоянните викове и побоища допълват картинката в центъра на Варна – мястото се намира в район „Одесос“. Светослава Тодорова има монтирани три камери за наблюдение:

„С три камери и въпреки всичко микробуса на мъжа ми три пъти вече стана го обират, както и на брат ми колата. Освен това в двора, което се краде – простряно пране, аз вече си видях някои от нещата там. Тук се дрогират, като прекалят с дозата, умират. Идва съдебна полиция и ги прибират в черни чували, а тук нашите деца си играят. Eдна вечер дъщеря ми като се прибираше от игра, една наркоманка взела да я плюе и я блъснала на два пъти.“

Наркозависимите се качват по покривите на къщите и крадат всичко метално. Влизат дори и когато хората са си вкъщи. Мария Христова е една от потърпевшите:

„Влизат си и си вземат каквото им хареса, просто ние живеем в страх. Отчаяни сме вече, не знаем какво да правим, защото писахме, молихме се, обаждахме се – нищо.“

В района се изпълнява т.нар. „метадонова“ програма на общината. През лятото жители са подали официална жалба, но в писмен отговор, заместник-кметът Коста Базитов определя програмата като значима за администрацията, начин за подкрепа на наркозависимите.Марина Мирчева живее точно срещу свърталището и не е съгласна с общината:

„На запознатите отдавна е известно, че тази „метадонова“ програма не действа. Тоест, резултатите са почти никакви и защо пак там са насочени средства? Толкова много средства на общината се харчат заради това. Два пъти седмично ни изпращат жени да ни почистват улицата. Веднага след тях се обръщат казаните и всичко, което е събрано е отвън. Ние живеем през лятото, в горещините, в тази смрад.“

10 години вече съществува този проблем, откакто е съборено читалището и теренът е останал пуст. Той е общинска собственост и е време общината да се погрижи за него, казва Михаела Михайлова:

„В предизборните обещания на кмета Портних едно от водещите неща е, че тук ще се строи детска градина. Не виждам как ще се строи детска градина като отстрани на тази детска градина, някой ще взима метадон, ще се събират наркомани и т.н, а да не говорим, че всичко това тъне в боклук и мизерия, а е общинска отговорност.“

От общината съобщиха за Радио Варна, че е предвидено изграждане на нова детска градина, като предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Допълват, че от няколко години общинска полиция и служители на Първо районно управление, осъществяват проверки в района. Входът към катакомбите, които се намират там, е зазидан. Мястото многократно е почиствано, а хората, установени от полицията, периодично се отстраняват. Жители в района не знаят още колко ще издържат на този тормоз като някои са готови и на саморазправа.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:

Вашият коментар