Жители на Айтос продължават с протестите с искане да се изгради обходен път в района

За трети пореден ден жители на Айтос се събират на протест в 18.30 заради безхаберието на институциите, които години наред не предприемат действия да се изгради обходен път в района и да се изведе тежкотоварния трафик от града.

Преди една седмица ТИР блъсна кола и на мястото загинаха 33 годишен мъж и двете му деца – на 6 и 9 години.

600 души подкрепиха протестна подписка до Агенция „Пътна инфраструктура“ и министерството на регионалното развитие, с която настояват за спешно изграждане околовръстен път.

По главния път от Провадия до Руен преминават десетки претоварени с жито камиони.

„В годините назад около 25 са жертвите точно тук в тази градинка. Това е място за отдих за деца и майки, а се превърна в гробище,“ каза за БНР кметът на Айтос Васил Едрев.

На същото място, на което преди една седмица стана трагичен инцидент, преди една година камион предизвика верижна катастрофа.

„Първо удари моята кола, детето ми беше от едната страна, където той ни покоси и малко по-надолу по улицата помля още 10 коли. Това не може повече да продължава“, коментира жена, чиято кола е била първа във веригата на катастрофата.

40 години отлежава идеята в Айтос да има обходен път, който да изведе тежкия трафик извън града. Проблемът е поставен през 70-те години на миналия век от кмета Борис Щерев.

Протестиращи коментираха:

„Аз съм тук от 1962 година – от там щяха да го отбиват, оттук щяха да отбиват. Да вземат мерки – неприятно, загинали деца млади хора“.

След десетки жертви на пътя жителите настояват:

„Трябва да има обходен път, да няма капка сълза в нашите жители и населени места“.

„Няма да защитавам кмета, ще кажа две думи – с една тухла къща не става. Нека да чуят в парламента. С един кмет това няма да се оправи, те да вземат решения, да дойдат да го видят“.

„Не искам повече жертви да стават – искам околовръстен път да се направи. И светофар да направят, и колело да направят пак не върши работа“.

След 40 години от Агенция „Пътна инфраструктура“ отговарят, че при тях не е постъпило искане за обходен път в района на Айтос. Общината била изготвила областен план за развитие, в който е предвидено изграждане на Северен и Южен обход.

„Има комисии, в които и Общината участва, но резултати няма въз основа на това, че ние сме искали да бъде намерено решение за обходния път не само за Северен, но и Южен. И тези два обхода са заложени от 2014 година в плановете за развитие“, коментира кметът Васил Едрев.

Два часа продължи блокадата на пътя Айтос-Руен, на кръстовището до изхода на града на 18 септември.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *