Жената като обект на собственост

Жената като обект на собственост

Ревност или фемицид е бруталното убийство на млада жена и защо е толкова трудно разпознаването на проблема като системен – по темата за насилието на жените у нас в „Хоризонт до обед“ участват едни от най-ярките защитници на човешките права у нас.

„Последният зловещ случай с убийството на Евгения трябва да влезе в наръчниците за подобни тежки криминални деяния, защото той опровергава клишетата за домашното насилие“, коментира пред БНР Светла Енчева, едно от най-ярките публицистични пера в защита на човешките права у нас.

Вчера отбелязахме Международния ден на ООН за борба с насилието над жени, а в ЕП ще има дискусия за Истанбулската конвенция.

„Този случай показва, че домашното насилие не винаги е системно, и че е насилие като опит за ограничаване на свободата и може да случи еднокартно и да завърши фатално…“, посочи още Енчева.

По думите и този случай с Евгения показва, че у нас като цяло се гледа на жената като обект на собственост и ако не е наше – можем просто да го убием. Този обществен фон – това да се позволява – трябва да се промени, категорична е Светла Енчева.

„Нашата кампания е обърната към всички хора, защото досега няма нито воля, нито средства в помощ на жени , жертви на насилие“, каза в „Хоризонт до обед“ Мария Чомарова, клиничен психолог, психотерапевт, психоаналитик, дирлектор на Центъра за консултиране, психотерапия и психоанализа. Днес започва и поредна кампания „Активни срещу насилието над жени“ на Асоциация „Анимус“.

„Ние като организация подкрепяме и ще участваме в протеста. Писмото го написахаме, за да се приемат спешно готовите вече промени в Закона за защита от домашно насилие“, посочи за БНР Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените.

След поредното убийство, това на Евгения, от фонда изпращат Отворено писмо към новоизбраните народни представители и бъдещите членове на правителството за предприемане на незабавни мерки за борба с насилието над жени и домашното насилие.

По повод световната инициатива на ООН “16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола” Български фонд за жените разказва за “Невидимата първа линия” – благотворителна кампания в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие като помагат на пострадалите жени и деца. Центровете са едва 17 за цялата страна, а услугите, които предоставят, са системно недофинансирани.

Домашното насилие и насилието над жени продължават да бъдат сериозен проблем за нашето общество, който не получава адекватен институционален и граждански отговор. Неразбирането, че насилието над жени се корени в неравнопоставеността в социалните роли на мъжа и жената, показват острата необходимост от просветителска кампания сред населението.

Националната телефонна линия за хора, пострадали от насилие е – 0800 1 86 76 или 02 981 76 86.

Всяка сряда от 17:30 до 21:00 ч. на линията се предоставя безплатна юридическа подкрепа, като обаждащите се могат да се информират по-конкретно за необходимите процедури по издаването на заповед за незабавна защита и/или по други юридически въпроси.

Още по темата в звуковия файл.

Вашият коментар