ЕС с нов регламент за удължаване на безплатния роуминг с 10 години

ЕС с нов регламент за удължаване на безплатния роуминг с 10 години


Безплатните роуминг услуги в ЕС ще продължат до 2032 г. Това реши комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент. Докладът ще бъде основа за постигане на окончателно споразумение с Европейския съвет, обсъжданията за което започнаха през седмицата.

Настоящото законодателство, което отменя таксите за крайните клиенти, беше прието през 2017 г. и ще изтече през юни догодина. В резултат на облекчението пътуващите в ЕС са извлекли значителни ползи, отчитат от Европейската комисия. Само през лятото на 2019 г. използването на данни в роуминг се е увеличило 17 пъти спрямо лятото на 2016 г., което бе последното преди отмяната на таксите. До момента са се възползвали 170 млн. души при пътуванията си из Европа.

„Регламентът за роуминг е успех за Европейския съюз, защото спестихме пари на европейските граждани. Те вече няма нужда да плащат допълнителни такси за разговори, SMS-и или сърфиране. Това е добра идея, която ще продължим“, заяви авторът на доклада Ангелика Винциг от Европейската народна партия.

Новият регламент ще удължи прилагането на настоящите правила за още 10 години. Освен това качеството на услугите ще се подобри.

„Имаме възможност да направим някои промени – като например в качеството на услугите. Доставчиците ще бъдат задължени да гарантират сравнимо качество на услугата с това, което потребителят има у дома си.“


Според данни на Евробарометър, когато пътуват в други държави от ЕС, 33% от хората заявяват, че са имали по-ниска скорост на мобилен интернет, отколкото обикновено имат в родната си страна, а 28% казват, че мрежовият стандарт е по-нисък – напр. 3G вместо 4G.

Новите правила обаче гарантират, че когато в посетената мрежа има сходно качество или скорост, националният оператор не може умишлено да понижава качеството на роуминг услугата. Операторите в посетената държава следва да позволяват разумен достъп до всички налични мрежи и технологии.

Потребителите ще разполагат и с по-добра информация относно възможните допълнителни такси за повиквания към номера за услуги, например за оказване на техническа помощ или потребителски центрове на авиокомпании или застрахователи. Това ще намали риска от неочаквано високи разходи и сметки. Ще бъде предоставен безплатен достъп до спешни услуги чрез обаждания, SMS или приложения за смартфони.

Законодателството също така цели да осигури приемливи условия за операторите, които предлагат телекомуникационни услуги, и да ги стимулира да развиват мрежите си.

„Европейският съюз показва своята полезност с мерки като тази, които имат пряко и забележимо въздействие върху качеството на услугите и джоба на европейските граждани. Ние правим по-евтин и по-лесен достъпа до дигитални услуги, които използваме всеки ден от мобилните ни телефони“, подчерта Исаскун Билбао от групата „Обнови Европа“

Отмяната на таксите за роуминг важи за цялото Европейско икономическо пространство.

Вашият коментар