Есента си взима кратка отпуска, слабо се затопля

Кога ще пуснат парното в София, а и не само там, това занимава в началото Синоптичната комисия, тъй като навлязохме в месец октомври и по закон започна отоплителният сезон. От първи октомври до 30 април е възможно да работи централното отопление в големите градове, но това не означава, че то ще бъде пуснато още днес.

Според закона, трябва времето да застудее и среднодневните температури да паднат под 12 градуса и прогнозите да са за студено време, за да могат топлофикациите в страната да пуснат отоплението.

Синоптичните модели в момента показват слабо затопляне в следващите четири, пет дни, което означава, че няма да има нужда от парно поне до края на следващата седмица.

Разбира се, в обществени сгради – главно болници и детски градини, парното може да бъде пуснато и по-рано, ако е необходимо.

Членовете на комисията изразиха желание централното отполение да бъзе пуснато по-късно, заради високите му цени от близо 100 лв. на мегават час и то без ДДС, което ще направи предстоящия отоплителен сезон неприятно скъп. Но това не важи само за парното, важи и за тока, дървата и въглещата.

Връзката между енергийните сметки и времото навън е пряка, и затова Синоптичната комисия разглежда внимателно метеорологичните модели.

Страната ни продължава да е под влиянието на мощен антициклон разположен на североизток от Балканите и заради това и в последните дни духаше упорит североизточен вятър, усещането бе за доста хладно време. Предстои известна промяна в следващите дни, като този уикенд ще имаме дори по-топличко октомврийско време, ще се появи и слънчице, температурите ще се повишат и това е добра новина.

В началото на следващата седмица все още ще е топло до вторник, но след това, заради образуването на средизомноморски циклон, който ще се приближи от запад към Балканите, времето от четвъртък нататък ще се влоши, ще имаме валежи от дъжд, а по най-високите части на планините вероятно и от сняг. Този валежен период ще продължи поне до 10-ти 11 октомври, като след кратко подобрение към средата на месеца отново се очаква да имаме превалявания.

В температурно отношение до средата на следващата седмица максималните температури ще се повишат и ще са до 20, 24 градуса на места в низините, но с влошаването на времето и особено над западните райони отново ще се понижат със 7 – 8 градуса до нива от 13, 15 градуса в следобедните часове.

Сутрешните температури при изясняване ще падат и до 3 – 5 градуса в котловинните полета, но средно ще са около 7 – 13 градуса, като ще са по-високи по Черноморието.

Ще следим развитието на обстановката от средата на следващата седмица, за да видим колко ще се влоши времето. На следващото заседание на Синоптичната комисия във вторник ще имаме по-голяма яснота.

Над Запдна Европа времето ще се влошава заради мощни атлантичеки циклони, които ще преминават и през Великобритания, като пращат вълни от лошо време и към централните части на континента. Именно тези циклони ще са и причината за активизирането на средиземноморския център на ниско налягане и евнтуално на валежите в странат към края на следващата седмица.

Мощният антициклон разположен над Европейска Русия остава стабилен, в следващите 7 – 8 дни и той ще характеризира времето в тези райони на Европа, което ще е предимно сухо и с повече слънце.

В Атлантика бушува мощният ураган Сам, но за щастие той е далеч от всякакви брегова и се насочва на североизток. Нова буря се зароди на запад от Африка, но и тя в момента е далеч в океана. Източно от Япония преминава мощен тайфун, но без да причини особени проблеми. А в Оманския залив вилнее нова тропическа буря, която се насочва към Оман и Обединените арабски емирства, където ще изсипе дъжд, гръмотевици и ще праща силен вятър.

Докато цените на тока и природния газ бележат рекоди, петролът бележи съвсем слабо понижение на световните пзари -до около 78,30 долара. В очакване сме на разговорите в ОПЕК+, в началото на следващата седмица, за да разберем какво мислят производителите на нефт за ситуацията и дали ще дадат успокоителни сигнали към пазарите, като покажат желание да увеличат по-рязко добивите.

Китайцето продължават да се оплитат в енергийна криза, в североизточните провинции доставките на ток са нарушени и това не е добра новина защото ККП изадде указания на всяка цена да се възобнови нормалното енергоснабдяване, а това означава че Китай ще купава всякакви енергоносители на всякаква цена – въглища, природен газ. Което пък няма да отслаби хватката в Европа, защото ЕС ще трябва да се конкурира с китайците за същите енергийни носители.

Но важното сега е, че в следващите няколко дни ще имаме по-хубаво време, с по-високи дневни температури, и това ще ни даде глътка въздух в началото на есента, която пък започна като по часовник със захлаждане – около 22 септември.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *