Есента ни готви захлаждане и валежи от дъжд

Средиземноморските циклони, които са във фокуса на днешното редовно заседание на Синоптичната комисия ще определят времето у нас в следващите 10 до 15 дни.

Първо сериозно есенно се влошава времето за прага и започва в четвъртък, с прекъсване и кратки подобрения ще се включи след седмица.

Утре, сряда, над Централното Средиземноморие ще се формира циклон, който в следващите дни ще определи времето над Балканите и във вашата страна. Центърът на циклона ще се придвижва на изток през Гърция, а това е рецепта за достатъчно валиди на страната, захващане и усилване на вятъра от изток.

Още в четвъртък над запданите райони ще започнат превлавяния от дъжд, които през нощта срещу петък и в петък постепенно ще обхванат цялата страна. Петъчният ден се очертава мрачен, дъждовен и хладен. Дъжд се очаква да вали, с различна интензивност, над цялата страна, като по високите части на планините се очакват и валежи от сняг.

В събота валежите, с прекъсвания ще продължат на много места, като повече се очакват над югоизточните райони от страната.

В неделя лошото време ще продължи да властва над страната, като повече валежи се очакват над западните райони, а в планините на Западна България се очакват и валежи от сняг, дори на по-ниска надморска височина, заради очакваното понижение на температурите.

Без съществена промяна се очаква да е времето в понеделник, когато от запад на изток отново ще видим превалявания от дъжд.

Известно подобрение на времето ще настъпи във вторник, но в сряда, с приближаването на нов средиземноморски циклон времето отново ще се влоши и над западните райони се очакват валежи от дъжд. Следващият четвъртък, според моделите в момента, отново се очакват валежи от дъжд почти над цялата страна.

Разбира се, тъй като има повече от седмица дотогова е вероятно да настъпят известни промени в тази средносрочна прогноза, по-важното е, че навлизаме в период на по-лошо есенно време, по-ниски максимални дневни температури, особено по високите западни полета, но пък за сметка на това сутрин няма да е толкова студено, минималните температури ще се повишат.

След 15- 16 октомври, поне за момента, се очертава подорение на времето, заради настаняване на по-високо атмосфелно налягане над района на Балканите, това ще доведе и до повишаване на максималните дневни температури.

Очертава се във втората половина на октомври да имаме по-сухо време с малко по-високи дневни температури, но това е само тенденция, на следващи заседания на Синоптичната комисия ще стане ясно, дали тази прогноза ще се реализира.

По отношение на температурите, предстои захлаждане, като по високите западни полета дневните температури ще се колебаят от 5, 6 градуса до 10 ,13 градуса в различните дни. Идващите петък, събота и неделя се очартават доста хладни.

Време е да извадите по-дебелите якета, зимните обувки и чадърите, защото ще видим дъжд, и захлаждане. Ще духа и източен вятър, който особено в Източна България ще допринася за неприятните усещания.

Това предстоящо захлаждане ще понижи средводневната температура навсякъде в страната, но особено в София тя ще е под 12 градуса, което вече ще е знак за евентуалното пускане на централното отопление. Дали това ще стане, предстои да разберем. Но Синоптичната комисия е на мнение, че колкото по-късно стане това, толкова по-добре.

Цените на горивата, пряко свързани с настъпването на есента в северното полукълбо също бяха на вниманиета на Синоптичната комися.

Тя направи кратък анализ на поскъпването на петрола, който във вторник сутринта е на нива от 81,40 долара за барел, заради решението на старните от ОПЕК+ да не повишават квотите за производство поне до края на октовмври. Очевидно има търсене на горива, както петрол, така и природен газ и въглища, което неминуемо води до рекордни цени.

Forbs публикува материал, които бе анализиран от Комисията, и в който причините за високите енергийни цени са обясняват и с погрешната политика на ЕС за ограничаване на добива на газ и нефт и тоталното спиране на въглищните централи в желанието си да дадат предимства на възобновяемите енергийни източни.

Това е довело до дисбаланс в производството на енергия и в комбинация с бързото възстановяване след коронакризата се стига до недостиг на въглеводороди.

Това покзава и още нещо, че не може, поне на този технологичен етап, да се разчита на ВЕИ, защото индустрията и хората трябва да ползват непрекъснати и евтини доставки на електроенергия, а това не е възможно, когато в много европески страни са затворени топлоцентралите, ограничава се ползването на природен газ за производтво на електроенергия и се разчита само на ВЕИ. Това е рецпета за перфектна енергийна буря.

И тук аз и влиянието на времето, когато се смени на прага на зимата, много неща ще зависят от нейния характер, ако е студена ще има още повече проблеми.

Спрямо Forbs Evropa е на прага на тежка енергийна криза и зимата може само да се влоши нещото.

Изданието трябва да бъде по -подробно, ако тази ситуация не се разглежда обективно от правилата, заслепява от зеленината на прехода и това още повече може да бъде условно невъзможно.

Разбирайте се, всичко това е в областта на прогнозите, а дали те ще се сбъднат, предстои да видим.

Вадете по-топлите дрехи и чадърите и се гответе за дъжд и хладно октомврийско време.

Източник: Дарик

Вашият коментар