Есента идва с превалявания и понижение на максималните температури

Приключи периодът на хубаво и топло, да не кажем дори горещо време от последните няколко дни. С наближаването на астрономическата есен, която започва в средата на другата седмица, и времето над страната ще покаже есенни елементи и багри. То няма как да е друго яче, атмосферата се настройва на есенна вълна.

Трябва да извадим връхни дрехи, да приберем в гардеробите късите панталони и късите поли, и да се приготвим за малко повече вятър, облаци и дъжд.

Разбира се, това влошаване на времето е временно, ще има още топли и хубави дни, но поне до сряда, сладващата седмица, времето ще ни показва есенно лице.

Предстоят два почивни дни, които ще са повече облачни с превалявания от дъжд, особено в събота, когато на места в Южна България, главно в планинските райони ще видят и повече валежи. В недаля ще вали по-малко, но също ще има такава вероятност, като валежите ще достигнат и до Черноморието.

В понеделник синоптичните модели показват временно стабилизиране, но отново във вторник се очакавт превалавания на много места в страната. През целия период за който говорим до следващата сряда, ще има и периоди с повече облаци, но и периоди, в които ще има и слънце.

Температурите ще започнат постепенно да се понижават и вече няма да са типично летни, макар и в събота, и отчасти в неделя да са все още високи особено в източните райони – до 25, 27 градуса.

По-сериозно временно захлаждане очокваме след понеделник, когато по високите западни полета дневните температури ще паднат и под 20 градуса.

Синоптичните модели са малко противоречиви по отношение на времето в края на другата седмица, след 24 септември – едни показват по-сериозно захлаждане, като температурите по високите полета на Запдана България могат да паднат и до около 10 – 12 градуса. Същевременно се очертава дълбок сердиземноморски циколон, който обаче на този етап изглежда няма да засегне страната, а само Западните Балкани. Дали това ще бъде така, все още е неясно и нещата могат да тръгнат и в друга посока и да видим и у нас повече валежи.

Ще очертаeм времето в края на следващата седмица на следващото заседание на Синоптичната комисия във вторник. След евентуалното влошаване на времето около 25 – 26 септември, до края на месеца моделите показват хубаво време, високо атмосферно налягане и повишение на максималните температури.

Вероятно но никак не е сигурно, че и в първите два – три дни на октомри ще имаме хубаво време.

Както вече споменахме, максималните температури ще се понижават, но и през следващите десетина дни ще имаме период с по-ниски и по-високи максимални температури, а това ще зависи от центровете на ниско налягане над Средиземно море и тяхното движение в източна посока. От това зависи дали над страната ще се пренася по-топъл въздух от югозапад или ще нахлуват по-хладни въздушни маси от северозапад.

Общото заключение е, че настъпва период на по-динамично време с превалявание и понижение на максималните температури особено осезаемо в началото на следващата седмица.

Синоптичната комисия коментира и по-голямата озонова дупка над Антарктида, като напарви извода, че това е цикличен етап в състоянието на атмосферата над Антарктида, където тази зима е по-студана и ледът в Южния океан е близо 19 млн. кв/км., което е повече от обичайното в последните години.

И на север, в Северния ледовит океан, ледът това лято е повече, при това с близо 1 млн. кв/км от лятото на 2020 г. – третото най-високо ниво за последните 10 години. Вижда се, че има съществени промени от година на година, но все още тенденцията за намаляване на леда в Северния ледовит океан остава към продължаващо намаляване на площа му в летните месеци, но този тренд е възможно да се промени и независимо от нарастването на въглеродния диоксид в атмосферата, да започне цикъл на променя на север, с повече лед през лятото и зимата.

Синоптичната комисия не остана чужда и на важните световни новини – за новия стратегически пакт между САЩ, Австралия и Великобритания, както и за цените на енергоносителите на световните пазари – цената на петрола и природния газ.

Да се надяваме, че идващата зима ще е топла, защото това ще намали сериозното отражение, което ще имат цените на енергоносителите върху сметките на домакинствата. Ако зимата е студена, ще берем ядове.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *