ЕП: Евросъюза трябва да даде отпор на агресивните политики на Русия

Европейският съюз трябва да даде отпор на агресивните политики и същевременно да положи основите на сътрудничеството с бъдеща демократична Русия. Това се посочва в приета от Европейския съюз резолюция, призоваваща за нова стратегия в отношенията с Русия.

Текстът беше одобрен с 494 гласа „за“, 103 гласа „против“ и 72 гласа „въздържал се“.

Отбелязва се, че се прави разграничение между руския народ и режима на президента Владимир Путин. Според ЕП, последният е „закостеняла авторитарна клептокрация, ръководена от доживотен президент, заобиколен от кръг от олигарси“.

Същевременно евродепутатите подчертават, че Русия може да има демократично бъдеще и че трябва да има европейска стратегия за бъдеща демократична Русия, включваща стимули и условия за засилване на вътрешните демократични тенденции.

Докладчикът – литовският евродепутат от Европейската народна партия Андрюс Кубилюс отбеляза: „Ние искаме да имаме добри отношения с Русия, но това зависи от нея. С тази Русия, водена от авторитарен и агресивен във външната вътрешна политика режим на Путин, това е невъзможно. Днес Русия е огромна заплаха за сигурността на Европейския съюз.“

Ние ясно разграничаваме отношението си към престъпния режим и към руското общество и хората, които са жертва на този режим. Силно критични сме към режима на Путин и много позитивни и оптимистични за бъдещето на руското общество.

В резолюцията се посочват също засилване на работата със страните партньори и гражданското общество за укрепване на продемократичните тенденции в Русия. Също и налагане на санкции, когато е необходимо, противодействие на потока от мръсни пари и подкрепа за активистите за правата на човека.

Андрюс Кубилюс: „За първи път Европейският парламент дава толкова ясни насоки за основните цели на политическите отношения на Евросъюза с Русия. Отпор, разграничаване от агресивната политика на Кремъл – както вътрешна, така и външна – окупацията на Крим, Южна Осетия и Донбас. По-ефективни санкции, които да бъдат добре координирани между Атлантическите партньори, в това число санкции срещу олигарси, възможност за непризнаване на легитимността на изборите, ако не бъдат честни, ефективно прилагане на Зелената сделка, като инструмент за намаляване на зависимостта на Европейския съюз от руския газ.“

Европарламентът призова и Русия да даде достъп до т.нар. трофейни архиви, изнесени от страните от Източна Европа, в това число и от България, в края на Втората световна война. Предложението беше на българския евродепутат Андрей Ковачев.

В заключение евродепутатите настояват Евросъюзът да има готовност да откаже признаването на руския парламент, ако стане ясно, че парламентарните избори, от 17- 19 септември, са се провели в нарушение на демократичните принципи и международното право. Управляващата партия в Русия спечели вота, като запази конституционното си мнозинство в Държавната Дума. Съединените щати вече обявиха, че вотът е минал „при условия, които не са благоприятни за свободни и справедливи процедури“. /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *