Енергиен експерт: Чака ни между 15 и 20 на сто поскъпване на тока за бита (Видео)

Между 15 и 20 процента ще поскъпне токът за бита в началото на следващата година. Това прогнозира в ефира на Дарик енергийният експерт Иван Хиновски, който беше председател на парламентарната комисия по енергетика в последното 46-то Народно събрание. Според него скок ще има и в цената на парното.

Хиновски е категоричен, че отсега трябва да се подготвят битовите абонати за предстоящото през 2025 г. либерализиране на все още защитения пазар на тока за бита. А по повод съдбата на въглищните централи, той предупреди, че ако популистки продължи бездействието и те не бъдат модернизирани, то Марица Изток 2 може да се окаже без пазар и пред фалит още догодина.

Енергетиката ни трябва да има солидна основа като стъпи на два крака – единият трябва да бъде ядрената енергия, която е прогнозируема и не използва горива, а другият – възобновяемата енергия, която носи предимства защото е без скъпите емисии и без горива, категоричен е Иван Хиновски.

„В момента едни от най-ниските цени в Европа са в Германия. Защо? Защото в момента, в който възобновяемите енергийни източници, които не плащат емисии и не ползват горива, влязат в експлоатация, цените веднага падат на борсата. Вчера цените в Германия са рекордно ниски – 100 евро срещу 180 в България“, коментира той.

Чака ни скок на цената на тока за бита и парното

И допълни, че при нас ситуацията може да се обясни до голяма степен с дефектите на енергийната борса. Нашата борса е малка и при първото дебалансиране и ръст на търсенето, цените скачат, поясни още експертът.

В момента сме най-големият износител на електроенергия в региона, като продаваме енергия, равна на мощността на Атомната централа Козлодуй, напомни Хиновски и посочи, че високата цена на тока за бизнеса в момента се отразява и в сметките за ток на битовите абонати, нищо че те все още са защитени.

„Тази висока цена на борсата се отразява на една от компонентите на цените на тока на регулирания пазар – тя се нарича „Мрежови услуги“. Те са обвързани със средната цена на енергийната борса. Това е направено много глупаво и трябва да се промени, защото ЕРП-тата купуват електроенергията за нас не от обществения доставчик НЕК, а от борсата, скъпа енергия. Разбирате ли какво ще се случи като се тегли калема в края на годината и да 2022 г. ще се окаже, че трябва да имаме поне 20 на сто по-висока цена. Моето очакване е, че между 15 и 20 процента ще бъде по-висака цената за бита на регулирания пазар“, обясни още Иван Хиновски.

Нужна е категоризация на енергийно бедните и помощите за тях

По думите му има три години, в които битовите потребители трябва да бъдат подготвени за шока на свободния пазар на тока за домакинствата. Нужна е и ясна категоризация на енергийно бедните и подкрепата за тях.

„2025-та година това ще бъде един шок за бита и за енергийно бедните домакинства. Ние нямаме все още наредба за защита на енергийно уязвимите домакинства. Това е един много голям проблем, навсякъде в Европа те са категоризирани по степен на бедност“, каза Хиновски. И допълни, че при нас погрешно се дават пари в брой под формата на помощи, които често отивали по думите му за алкохол и това било публична тайна.

Иван Хиновски подчерта, че е добре част от харчените всяка година около 70 милиона лева за енергийни помощи да бъдат отделени и с тях да се изградят индивидуални фотоволтаични инсталации, които да решат въпроса с ползването на електроенергия от социално слаби домакинства.

Популизмът задълбочил проблема с ТЕЦ „Марица Изток 2“

Нищо не е окончателно договорено и разписано за затварянето на въглищните централи, подчерта още енергийният експерт. Според него популизмът и некомпетентността са причината толкова години да не се прави нищо за модернизирането на ТЕЦ „Марица Изток 2“.

„Страх от това как ще реагират хората, да не дойдат миньорите. А и некомпетентност, защото браншът се управляваше по заповеди отгоре“, каза енергийният експерт.

По думите му България може да декларира пред Европа някакъв срок за спиране на въглищните централи, но той се опасява, че страната може и да не стигне до този срок. „Защото движението на цените на емисиите ще докарат Марица Изток 2 да изпадне от борсата. В момента при високите цени на тока тя работи на печалба, но ако падне цената под 200 лева, тя ще изпадне, ще трябва да спре. Трябва да направим така, че да не се стигне до тази фаза“, подчерта Иван Хиновски.

Бъдещето на тази централа е в иновативни технологии, в проекти, които са нискоемисионни. Първата фаза трябва да е на природен газ, втората – трябва да бъде миксиране на природен газ с водород, което правят всички страни около нас, обясни още председателят на енергийната комисия в 46-тия парламент.

Чуйте част от коментара на енергийния експерт, слушайте и целия разговор с него в предаването „Реактивно“.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *