ЕК подписа договор за ваксината срещу COVID-19 на Новавакс

Европейската комисия подписа днес споразумение с фармацевтичната компания Новавакс за покупката на до 100 милиона ваксини срещу COVID-19, предназначени за четвъртото тримесечие на тази и за следващата година.

Договорът предвижда и възможност за държавите членки да поръчат допълнителни 100 милиона дози през 2021, 2022 и 2023 г. Ваксината на Новавакс в момента се разглежда от Европейската агенция по лекарствата и очаква одобрение за употреба в ЕС.

Миналия месец фармацевтичната компания представи данните от клинично проучване, които показват, че разработената от нея ваксина е 90,4% ефективна срещу различните варианти на COVID-19. Изследването е било сред близо 30 000 доброволци в САЩ и Мексико.

Новавакс е биотехнологична компания, която разработва ваксини от следващо поколение срещу сериозни инфекциозни заболявания.

Еврокомисията е взела решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на компанията в разработването на ваксини и нейния производствен капацитет за снабдяване на целия ЕС.

Днешният договор е седмият, който Брюксел подписва за ваксина срещу COVID-19. Досега ЕК има подписани договори с Астра Зенека, Санофи, Янсен, БайонТек-Пфайзер, КюрВак, Модерна и е провела проучвателни разговори с Валнева.

„Тъй като нови варианти на коронавирус се разпространяват в Европа и по света, този нов договор с компания, която вече тества успешно ваксината си срещу тези варианти, е допълнителна защита за нашето население. Това допълнително укрепва нашето широко портфолио от ваксини в полза на европейците и нашите партньори по целия свят“, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Вашият коментар