Експерт: Голям отлив на кадри се очаква до 2 години в туризма

Снимка: iStock/Getty Images

Голям отлив на кадри се очаква до 2 години в туризма. Такава прогноза по БНР прави Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Според него за туризма трябва да се мисли в перспектива, за подобряване на стратегията – облекчаване на визовия режим, ясен регламент и стандарт за работа на бранша при определени нива на заболеваемост, образование, което да произвежда кадри.

Когато се възстанови бизнесът след 2 години ударно, ще се отвори такава голяма дупка, която няма да можем да запълним. Туризмът ще се възстанови, той е еластичен, но тогава няма да има управители, няма да има сервитьори, няма да има бармани, предупреждава той.

Според него отливът на желаещи да работят в сектора е обвързан и с отлива на желаещи да се обучават по специалности, свързани с туризма.

Той коментира, че те трябва да си върнат имиджа. Като безумие определи и рейтинга на професионалните направления, свързани с туризма в Националната карта за висшето образование, според която туризмът е определен като неперспективен сектор, което може да доведе до намаляване на приема и ограничаване на държавната субсидия.

Това е безумие в район като Варна. Спирайки желаещите да се учат, ние погребваме един бранш.

Димитров коментира ,че през септември от Икономическия университет ще организират кръгла маса за решението на Министерството на здравеопазването за създаването на зони, в различен цвят, свързани с безопасността на държавите за туристите по отношение на пандемията, както и липсата на стандарти за отваряне и затваряне на различните бизнеси, съобразно нивото на заболеваемост. Според него, това създава несигурност и липса на предвидимост, което отблъсква потенциалните туристи, решили да пътуват у нас.

Разделянето на зони е прибързано и половинчато, коментира Илин Димитров. Според него механизмът трябва да остане за по-дълго, за да може браншът да се адаптира, тъй като голям проблем за бизнеса е липсата вече от година и половина на ясни стандарти за работата му и за действие в ситуациите с COVID, като за пример даде необоснованата липса на задължителни PCR тестове за граждани, влизащи от Чехия, където броят на случаите е висок. Той обясни, че поради ниската заболеваемост, туроператорите представят България като страна с малко ограничения, което я прави привлекателна, но увеличаването на цените на визите от 60 на 80 евро от друга страна отблъсква потенциални туристи от изток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *