Експертно мнение: На „Герена“ има място за нов стадион, но не и за МОЛ


източник: bnr.bg

Кандидатът за нов собственик на футболния Левски Джоузеф Диксън разпространи вчера клип с проект за нов стадион на „сините“ на мястото на сегашния.

Проектът изглежда доста амбициозен, като включва изграждането на МОЛ, релакс-зона и други екстри.

Потърсихме мнението на експерт в материята, за да ни обясни има ли възможност в пространството на „Герена“, където се намира сегашният стадион „Георги Аспарухов“, да бъде изградено ново съоръжение с параметрите, заложени в проекта на Диксън.

Архитект Ивайло Мишев обясни за БНР:

„На това място според мен може да стане един хубав нов стадион, но не и МОЛ. Проектът на г-н Диксън не е съобразен нито с градоустройството на София, нито с района на Подуене и „Герена“. Този проект е взет от някъде. Такъв проект би могъл да бъде реализиран, ако бъде закупена земя, около 100 декара, някъде в близост до София. Там освен стадион, може да има и МОЛ, релакс-зона и прочие. На мястото на сегашния стадион може да бъде изграден нов с места за 22-25 хиляди зрители, но за търговски обекти няма място. Това е свързано с отчуждаването на доста земя, включително парк, бензиностанция, помощните терени на стадиона.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *