Експерти: Европа е заплашена от енергийна криза

Европа може да изпадне в енергийна криза заради недостиг на количества природен газ, предупреди в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ на БНР енергийният експерт от базирания в Брюксел мозъчен тръст „Брюгел“ Симоне Таляпиетра. По думите му съвсем правилно е правителствата в различни европейски държави да вземат мерки, за да смекчат удара върху домакинствата:

„САЩ изпратиха съобщение преди няколко дни, с което предупреждават за възможна енергийна криза в Европа. Трябва да се надяваме на топла зима, защото при по-ниски температури ще изпитаме трудности с количествата газ предвид нивото на доставките. Може да бъдем изправени пред недостиг на количествата, заради което правителствата трябва да подготвят планове за реакции, които включват и основните индустриални потребители на газ“, посочи пред БНР Симоне Таляпиетра:

„Настоящата ситуация, която виждаме с цените на газа и електричеството в Европейския съюз, е резултат на „перфектна буря“, причинена от редица фактори и заради търсенето, и заради предлагането.

При природния газ например през януари, февруари и март имаше много студена зима, която се отрази на необходимостта за повече отопление в домовете, следователно увеличи търсенето на газ. След това през пролетта и лятото имахме много високи температури, които доведоха до много по-високо потребление на електричество заради климатиците.

В същото време имаме повишено потребление на енергоносители в индустрията заради възстановяването на икономиката. Към това повишено потребление обаче трябва да прибавим и проблема с ниските нива на електроенергия, добита от вятърни централи, защото времето в Европа бе тихо, без много ветрове. Всичко това доведе до по-голямо търсене на газ, а в същото време имахме проблеми със снабдяването, тъй като Русия доставя по-ниски обеми на синьо гориво от очакваното. Държавите нямат възможност да попълнят резервите си, както обикновено се случва в топлите месеци.

В същото време ставаме свидетели как конкуренцията между Европа и Азия на пазара за втечнен газ става все по-голяма. Всичко това води до по-висока цена на тази суровина.

Трябва да отчетем и фактора цена на въглеродните емисии. Тя буквално изхвърча в небето, за да подкрепи преминаването към по-щадящи от въглищата енергоизточници. Всичко това доведе до ситуацията, която наблюдаваме и която вече предизвика реакция от повечето правителства. Знаете, че Италия, Испания, Франция се опитват да овладеят положението чрез краткосрочна намеса на пазара“, каза още енергийният експерт от базирания в Брюксел мозъчен тръст „Брюгел“ Симоне Таляпиетра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *