Експерти: Ако се замразят цените, някой трябва да каже кой ще плати сметката накрая

„Действията на депутатите във връзка с налагането на мораториум върху цените на тока, парно и водата показват абсолютна паника и популизъм“, коментира пред БНР Костанца Рангелова, старши експерт – Програма „Енергетика и климат“от Центъра за изследване на демокрацията преди конференцията на тема – „Устойчиво възстановяване и декарбонизация в Югоизточна Европа“.

„Това показва и прегласуването на решение за мораториум – абсолютна неадекватност от страна на управляващите, а в край на сметка това е мярка, която не се съобразява, че ние живеем в пазарна икономика.

Трябва да се мине към изцяло либерализиран пазар, за да може да може да се махнат тези неефективности, които се създават от държавния контрол върху цената.

Когато се мисли вече за „енергийна бедност“ и как хората да си платят тези високи сметки, които вероятно няма да могат си платят, тогава много по-ефикасно е да се мисли да се подпомогнат чрез социални мерки, а не контрол на пазара, за да може да функционира нормално, за да може да доставя тази услуга ефикасно“, заяви още пред БНР Рангелова.

Според Рангелова при замразяване на цените има голям шанс елетроразпределителните дружества да фалират, тоест в един момент кой ще ни доставя тока ще е бъде един основен въпрос.

„Другият вариант е, ако ще се замразяват цените, няма безплатен обяд, тоест – някой накрая трябва да плати – и често това са потребителите, тоест най-вероятно това ще стане през нашите данъци. За да може да се плати тази голяма разлика между реалната и регулираната цена“ посочи още експертът.

Още по темата в звуковия файл.

Вашият коментар