Експериментално лекарство срещу Covid-19 e във фаза три на проучване

Експериментално лекарство срещу Covid-19 e във фаза три на проучване

Български лекари участват в изготвянето на лекарство срещу Covid-19. Един от тях е доктор Иван Малкодански.

Анестезиологът работи в Плевенската гинекологична болница, която е най-големият център у нас за експериментално прилагане на лекарство срещу Covid -19.

Д-р Малкодански отговаря за проучването на лекарството. В мултинационалното проучване са включени най-малко 12 държави, сред които САЩ, Канада, Франция, Германия, Великобритания.

Повече за това разказа пред БНР д-р Иван Малкодански:

“Настроен съм оптимистично, защото знам фазите на проучване на това лекарство. Доказано е, че то няма тежки странични ефекти. Също така от предишните фази то се е доказало като ефективно.

В момента на изпитване лекарството е във фаза три на проучването, което означава, че то е преминало строги изпитания, които са доказали неговата ефективност на клетъчно ниво. След това е преминало изпитания, в които се доказват неговата безопасност, отново на клетъчно ниво.

Чак тогава преминаваме към фаза три, която е масовата фаза, където вече се използва в множество държави, за да се види неговото действие върху цялата популация.“

Действие

„Механизмът на действието на лекарството е свързан с унищожаването на един от ензимите, отговорни за образуването на мембраната на Covid вируса и по този начин вирусът става по-лесен за унищожаване от имунната система и се спира неговата по-нататъшна репликация.“

Нежелани реакции

„За момента няма тежка нежелана реакция. Единствената реакция, която в момента наблюдаваме, е стомашен дискомфорт, но не можем да преценим дали това е свързано с лекарството, или със самия Делта вариант на вируса.

Медикаментът се приема перорално, два пъти на ден за пет дни. Трябва да бъде в началните етапи на инфекцията.

Иска ми се след Нова година да бъде в аптечната мрежа, но реално не мога да направя такава прогноза.“

Чуйте д-р Иван Малкодански в звуковия файл.

Вашият коментар